Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Пленумът бламира Нинова за прегласуването

Пленумът бламира Нинова за прегласуването

Председателят на БСП Корнелия Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса.

Въпросът за легитимността на предстоящия пряк избор се очаква да бъде в центъра на събитията днес.

 Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено.

Гласуванията в съвета са своеобразно преброяване на подкрепата за Корнелия Нинова и тази за опозицията.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени поради епидемията от коронавирус.

В края на май беше взето решение на подпис прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП да се състои на 26 септември, а 50-ият конгрес на партията - на 10-11 октомври в НДК.

Има четири въпроса, които Националният съвет на БСП трябва да реши, след като близо четири месеца не сме се събирали. Първото е как възобновяваме протичането на отчетно-изборната кампания, провеждането по спокоен и демократичен начин на прекия избор и на конгреса на БСП, коментира президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев на влизане на "Позитано" 20.

Депутатът от "БСП за България" Красимир Янков, който е кандидат за лидер на БСП, поиска прекият избор на председател и конгресът да бъдат изтеглени в началото на септември.

Срокът трябва да бъде съкратен. През октомври, както е предложила Корнелия Нинова, е недопустимо, при положение че очакваме или предсрочни парламентарни избори, или редовни, коментира той.

Националният съвет трябва да реши днес и за стартирането на подписка за оставка на правителството. Според Красимир Янков тази идея подхожда повече на извънпарламентарна партия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе