Извънредни новини

Джеф Пиърсън: Феновете могат да спасят любимия отбор

Джеф Пиърсън: Феновете могат да спасят любимия отбор

Джеф Пиърсън е преподавател по спортен мениджмънт и право в бизнес училището на университета в Ливърпул и директор на звеното за изследване на футбола към него. Консултант по управление на клубове. Доктор по право от университета в Ланкастър. Автор на две книги по въпросите на футболното хулиганство и етнографията на футболните фенове. Той гостува на Пламен Юруков в предаването "Пин код" по NEWS7.

- Проф. Пиърсън, много от големите клубове сега се брандират като глобални марки. Много хора виждат в това една прекалена комерсиализация, друго го виждат като естествен отговор на променящите се условия. Но според вас - накъде отива футболът?


- Изглежда, че големите европейски клубове ще станат много по-доминиращи на международно ниво, макар че футболните отбори от по-малките страни също ще имат сериозно участие в международните турнири. Сравнително лесно може да се предвиди, че в идните 10-15 години ще има около 20-ина европейски отбора, които дори могат да играят в едно първенство. И те ще са подкрепяни от половината свят. По-малките клубове и националните отбори ще са много по-малко подкрепяни.


- Ако мога да кажа нещо малко относно българския футбол. В нашата страна феновете започват да се организират в тръстове и фондации, т.е. опитват се да имат по-голямо влияние. Според вас дали това е в отговор на комерсиализацията?

- Първо, виждаме, че отборите, собственост на фенове, могат да бъдат доста успешни - "Барселона", "Реал", два от немските отбора в Бундеслигата. Те имат думата в управлението на клуба, а парите се инвестират обратно в него. Също така, ако феновете нямат дял в отбора, тогава има опасност за традиционните аспекти на отбора като името му, екипа или дори града, в който играе. Може да има промени, защото собственикът се опитва да изкара повече пари. Виждаме нарастващ брой отбори, които банкрутират, а когато един отбор банкрутира, обикновено винаги феновете са тези, които трябва да го възстановят и да му дадат нови сили.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе