Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Край Петрич почват военни учения на 4 март

Край Петрич почват военни учения на 4 март

В района на Петрич утре призори започват съвместни учения между граничари от МВР и военни. Около 200 души ще бъдат вдигнати по тревога от Смолян и Благоевград и ще се насочат към района на Петрич, научи "Стандарт". Тренировките идват, след като премиерът Бойко Борисов нареди да бъде вдигната учебна тревога в граничните райони с Гърция и Македония, подложени на най-силен миграционен натиск. Ситуацията в двете съседни страни рязко се изостри през последните дни, а в момента на граничния пункт "Идомени" са струпани около 10 000 бежанци.

"С министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу... Едно време бяха "Места", "Тунджа", не знам сега как сте ги кръстили ученията", казал Бойко Борисов по време на правителственото заседание вчера. "Вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как - вие двамата (вътрешният и военният министри - бел. ред.). Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните", предупреждава още Борисов. "Днес-утре, използвайте времето и го направете! Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение", казва Бойко Борисов. По думите му населението в районите на Петрич и Сандански е "настръхнало". "Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат", заръчва премиерът на министрите. Според него народът иска да е сигурен, че "сме направили всичко по тази тема и сме там". Той припомня, че според съществуващите споразумения за реадмисия можем да връщане мигранти на Гърция и Турция. Малко по-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че се планират учения през уикенда. Параметрите и точните дати се разработват заедно с военните. "Това е обичайна практика. Преди да сме в ситуация, в която трябва да приложим план за действие, да има такива тренировки. Ще проведем такава, сега е по-свободно самото време. И ако се наложи, някъде ще направим промяна в плана. Но аз мисля, че няма да се наложи. Просто ще отиграем ситуацията", каза Бъчварова. МВР още не е поискало съдействие от армията, но има план. "За да можем да разчитаме на тяхното съдействие, имаме четири варианта за развитие на ситуацията как би се включила армията по всеки от тях. В началото с малко бройки, след това, ако се наложи - с повече", допълни Бъчварова. "Ние вече приключихме процеса на подготовка и имаме готовност във всеки един момент, когато МВР поиска това, да се отзовем на границата и да окажем пълно съдействие, вече не само с логистична подкрепа", декларира министърът на отбраната Николай Ненчев. Според него бежанският проблем е сериозен. "Много силно съм обезпокоен от това, което се случва в Гърция, Македония и Сърбия.

Следя с огромно безпокойство процесите, които се случват там", призна военният министър.

"Стандарт" научи, че учения са били планирани за средата на март, но сега тяхното изпълнение ще бъде ускорено. Военните, които ще се включат в тях, ще използват лека бронирана техника - МТЛБ-та, с които към района на бойните действия ще бъдат изнесени част от пехотинците. Граничарите пък ще използват високопроходими джипове. Основната част от военните ще бъдат пехотинци от Благоевград, но в състава ще участват и военни от 101-и алпийски полк, базиран в Смолян.

По време на учението ще бъдат отработени общите действия по патрулиране в крайграничните райони и запознаване в детайли на особеностите на релефа по поречието на р. Струма и ГКПП-Кулата. Това се смята за най-вероятния маршрут на евентуалния поток от бежанци. Военни и полицаи ще тренират как да отблъснат пробив на бежанци през границата, как да бъдат използвани водни оръдия и задържане на отделни хора от бежанската вълна, които не се подчиняват на разпоредбите и заповедите. Представители на Гранична полиция снощи бяха във военното министерство за среща с ръководството на сухопътните войски, за да обсъдят плановете по предстоящото учение срещу опасността от бежански наплив по границите.

Борисов хвали Ненчев за спряна поръчка

Министърът на отбраната Николай Ненчев получи подкрепа от премиера Бойко Борисов за спряната обществена поръчка за обновяване на автомобилния парк на ведомството. "Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас", коментира пред министрите по време на заседанието премиерът. От стенограмата става ясно, че той се обръща към тях с думите: Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре - да се направи по-добре", казва Борисов.

Военният министър Николай Ненчев обяви преди дни, че спира обществената поръчка за новия автопарк на Министерство на отбраната, която е за 1,5 млн. лева. Големи поръчки за десетки милиони бяха стопирани и в министерствата на регионалното развитие, на земеделието и на спорта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе