Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Петкова: За първи път взимаме, а не даваме пари

Петкова: За първи път взимаме, а не даваме пари

 

„Ситуацията в България по отношение на цената на газа е нетипична. Някой ще ни връща пари, а обикновено ние имаме да даваме. За първото - отдавна имаме утвърдени механизми, но за второто – нямаме“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ. Тя призна, че в момента няма представа как ще се връщат надвзетите суми, но обеща в кратки срокове механизмът за е ясен.

Той ще се изработи от работна група с участие на всички заинтересовани и тя ще направи бързо предложение към „Булгаргаз“. Държавното дружество пък ще решава как да връщат парите на индустрия и потребителите, за които „новината за падане на цените е една много добра новина“.

Първото заседание на групата ще е още във вторник.

На 1 април държавният регулатор ще определи каква ще е цената на газа за второто тримесечие. Намалението сега е 40 процента надолу, следващите месеци може да е с 50 процента, но може да е и 20 процента, предположи Петкова. Тя обясни, че това зависи от новата формула в споразумението с Русия, в която влизат както стойностите на петролните деривати, така и цената на енергийните европейски борси.

По отношение на „Балкански поток“ Теменужка Петкова обясни, че сме спазили всички европейски изисквания, били сме честни с американските партньори и затова не се очакват изненади.

Важното е, че вече имаме диверсификацията на горивото, което се отразява и върху цените на конкурентите и по отношение на сигурността на доставките, добави Петкова. Тя заяви, че няма да има квоти за количества на руски, азерски и друг газ, който влиза в България.

За нея по-ниските цени, дадени от Газпром, не са подарък, а резултат от 7-месечни преговори след решението на Еврокомисията по отношение на санкцията към руската газова централа.

Преговорите ги започнахме по-късно, защото до края на 2018 година цените бяха по-ниски и не отговаряхме на критериите, поясни тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе