Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Без перспектива Балканите остават барутен погреб

Борисов: Без перспектива Балканите остават барутен погреб

Откриването на офис на Европейската инвестиционна банка в България ще помогне на българския бизнес, заяви премиерът Бойко Борисов на официалната церемония, излъчена пряко по Канал 3.

"С над 4,8 милиарда евра тя е кредитирала България досега. Това е банка символ на прозрачност, на правилно управление на проектите. За да сме в челното място в Европа, значи че българската администрация е на достатъчно високо равнище и добър капацитет, затова са взели това решение да открият офиса в България.

Това е един огромен финансов динозавър, но и едно признание за стабилната банкова система, за ръководството тна БНБ и всички финансови институции в България, които полагат усилия за стабилизирането на тази система".

Бойко Борисов изтъкна, че България има нужда от сериозни финансови постъпления, защото има много проекти в бизнеса по "Плана Юнкер". "Това е план, даващ възможност да се дофинансира или да се работи в проекти, които първоначално не е ясно как ще се изплатят, просто една много добра добавка.

С тяхната експертиза можем да си привлечем като консултанти и за концесиите в България, защото тяхното присъствие е гаранция за прозрачност и правилни процедури.
Считам че България е сред малкото страни в която не само няма евроскептицизъм, но и народът е убеден, че това е най-правилният път, който сме поели - членство в ЕС."

Премиерът посочи нуждата от инвестиции в големите инфраструктурни проекти на Балканите - както по оста Север - Юг, така и коридор №8 между Черно и Адриатическо море между България, Македония и Албания.

"Радвам се че новият колега (шефът на българския клон на банката) е от съседна Гърция, каня го на 3 октомври с гръцкия премиер, сръбския президент, с румънския, защото тези големи инфраструктурни проекти, които сме замислили и подписали, ще имат нужда не само от консултанти, но и от финансиране: Варна, Бургас, Русе.
Не може само по оста юг - север да се говори, тук е и София - Скопие, коридор №8 много важен, за да има между България и Албания и жп връзка."

Борисов посочи, че България възнамерява да насочи много сериозни инвестиции в образованието.
"Защото съвременната индустрия и развитие на света изисква бързо да променяме своя капацитет в образованието."

Накрая премиерът обърна внимание към положението на Балканите и нуждата от инвестиции и перспективи за народите от региона.

"Когато започнем европредседателството ще можем да говорим и от това място, защото хората от Балканите се нуждаят от перспектива. Може да са 5 години, може да са 10 години. Или поне честно да им кажем "няма да стане". огава младите ще мислят за варианти, но тогава оттук ще изтече много потенциал и Балканите ще останат един барутен погреб. В едни момент тук всичко изглежда спокойно, и после изведнъж става Косово. А след това последиците са за цяла Европа."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе