Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

С ръст на икономиката - ръст на пенсионната вноска

С ръст на икономиката - ръст на пенсионната вноска

София. "Пенсионната вноска трябва да се вдигне със 7 или 8%, за да може работещите да издържат пенсионерите в България. За такова увеличение обаче може да се говори само в условия на ръст на икономиката. В противен случай това ще натовари работодателите, които ще са принудени на съкращения и ще се намали разполагаемия доход на служителите, което ще свие и потреблението", заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

"Въпросът за размера на пенсионните осигуровки е част от голямата дискусия за пенсионната реформа", обясни министърът. Трябва да бъде взето решение дали пенсиите да се осигуряват само от вноски на работодателите и служителите или и държавата също да има участие, както и в какъв размер да е то. Задължително условие за евентуално плавно вдигане на вноската е ръст на икономиката през следващите години.

"Проблемът не е толкова в безработицата, а в заетостта - ако заетите се увеличават, ще има повече доходи, по-високи приходи в системите. Амбицията за следващия програмен период е чрез структурните фондове на ЕС да се осигурява трайна заетост, докато средствата от Европейския социален фонд се насочват към рисковите групи, които не се справят сами на пазара на труда. През следващия програмен период у нас ще функционира и фонд за подпомагане на най-бедните, за който са предвидени 3.5 млрд. за целия период", допълни той.

По повод идеята за въвеждане на еднаква минимална заплата за целия Европейски съюз, министърът обясни, че сега, когато движението е свободно е естествено то да върви от местата с ниски доходи към тези с по-високи. "Съгласен съм принципно с такава идея, но не знам как това може да се случи, не е ясен механизмът", заяви той.

Все още се търси компромиса за идеите за отработване и приспадане на тези дни от годишния отпуск, които да се обсъдят със социалните партньори, защото "в края на днешния ден ще се окаже, че повечето служители не са на мястото си". По негово мнение обаче едно приспадане от годишния отпуск не е приемливо и срещу него веднага ще се възпротивят синдикатите. "Почивните дни и празниците в България така или иначе са много, което е проблем за работодателите например в производството, където се изисква непрекъсната работа на смени", допълни той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе