Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Паси: НАТО да реформира системата си сигурност

Паси: НАТО да реформира системата си сигурност

НАТО трябва да реформира системата си сигурност. Организацията все още е готова да се противопоставя в класическата ситуация: война на държава срещу държава.Непосредствената заплаха обаче е асиметричена – терористи срещу държава. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в пред бТВ.

Първата реформа трябва да е в разузнаването. В НАТО има органи, които координират разузнаването, но дори и в НАТО си нямаме пълно доверие, добави той.

Паси подчерта, че сигурността има цена и голяма част от нея ще бъде платена от нашите лични свободи.

"Моето поколение е особено чувстветелно към тази тема, 33 години съм живял в комунизма. В момента обаче нямаме друг избор", смята той.

"Голям привърженик съм на меката сила, soft power, но в момента само с културна дипломация и меки мерки не може да се реагира на тази ситуация. Само с военни мерки също няма да стане, но и без военни мерки също няма да стане", смята той.

Сама НАТО обаче няма да се справи, имаме естествен съюзник, към който трябва да се обърнем – Русия. Китай също е наш съюзник в борбата срещу тероризма. НАТО трябва да направи мащабна трансформация по отношение на тези две суперсили, е мнението на Паси.

Според него в момента няма основания за милост, тъй като има хора, които са преминали точката на невъзвратимост към човешкото.

Няма как да се реагира срещу тях, освен с крайни средства, смята той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе