Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Първанов бяга от другарския съд в БСП

Първанов бяга от другарския съд в БСП

София. Георги Първанов няма да присъства на решителния пленум в събота, на който ще се обсъжда неговото изключване от БСП. „Едно е да има заседание по работна тема, друго е да получим призовка за революционен трибунал. Не виждам мястото си в подобен сблъсък, не смятам, че той е здравословен и за БСП. Ако ние се изпокараме помежду си излъчим нови негативни сигнали, това ще помогне ли на партията. Затова нека всеки си копае лехичката и на 25 май ще видим кой е бил прав", заяви бившият президент.

Вчера Изпълнителното бюро обяви, че привържениците на АБВ сами са се поставили извън червената партия и са се самоизключили.

„Намирам за нелепо и смешно да изключиш няколко хиляди членове на БСП като ги обявиш за отпаднали", отвърна Първанов, който водеше столетницата в периода 1996-2001 г. По думите му в партията върви подписка в подкрепа на азбукарите, която вече е събрала няколко хиляди подписа. Той определи проекторешението за изключването им като „мракобесно". Експрезидентът допълни, че понятие „самоизключване" в устава на БСП не съществува. Националният съвет пък нямал правомощия да се занимава с партийното положение на членовете. „Кой иска да вкара в грях пленума? Който не смее да вземе сам решенията или който се плаши да постави въпроса пред основната партийна организация.
НС може да ни порицае и да ни извади от състава си, но не и да ни изключи", смята той.

Според Първанов превръщането на Националния съвет в другарски съд, революционен трибунал и инквизиция е просто израз на страх и слабост. „Страх и слабост тресе „Позитано", отсече водачът на АБВ. Все пак Георги Първанов уточни, че няма да съди партията, ако бъде отстранен от нейните редици.

Бившият държавен глава направи неволна грешка като нарече АБВ „млада партия", но бързо се поправи на „млада коалиция" и отхвърли твърденията, че този етап се стяга да прави нова формация.

Той уточни, че втората лява писта няма за цел да дестабилизира правителството. „Имаме притеснения, че правителството ще работи трудно в условията на това крехко, да не кажа почти никакво парламентарно мнозинство. Имаме притеснения, че непрекъснато се пробива парламентарно-партийния тил на кабинета. Ще критикуваме правителството, но не самоцелно и няма да ставаме и лягаме с искането за оставка", заяви Първанов. Той обаче постави условието първо да минат евроизборите и да се види дали има преструктуриране на политическото пространство. „С Борисов и с ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци. Ще дадем всичко от себе си, за да остане ГЕРБ извън властта", каза още бившият президент.
АБВ започва серия от дискусии в страната по ключовите приоритети за развитието на нацията и държавата. Сдружението обяви, че ще прави по-силна, по-ефективна и по-лява политика от БСП. „Когато става дума за планинските райони, ще отидем в Родопите. Когато става дума за Черноморската политика ще отидем на Черноморието. Ще слезем и до Странджа, където категорично ще заявим нашата подкрепа за екологичното развитие на националния парк, подчерта ръководителят на АБВ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе