Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Първанов буни кметовете срещу правителството

Първанов буни кметовете срещу правителството

София. Движението АБВ на Георги Първанов призова кметовете на ощетените общини да се опълчат срещу несправедливото и безпринципно разпределение на субсидиите от държавния бюджет. В сряда Министерският съвет отпусна на общините 290 млн. лв. по публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Разпределението на парите се предизвика брожения, след като стана ясно, че големи общини като Пловдив, Монтана, Габрово, Добрич и други не са спечелили нито лев.

„Нещата са фрапиращи – няма как да обясниш защо наказваш тези общини. Дали заради АБВ в Перник, ВМРО в Монтана, ГЕРБ в Пловдив и Добрич. Това не е управление. От седмици се говори за това кой какво разцепва. Ето, вижте как е нацепена нашата родина по сфери на влияния и на предпочитания", заяви Първанов.

Според него за несполучливото разпределение на парите не е виновно правителството, то е извършено от кръгове в и около партийните централи на БСП и ДПС. Кабинетът е поставил своите правомощия в ръцете на други, а това означава, че няма държавност, добави той. По думите му политиката на „разделяй, за да владееш" е най-лошото, което може да има в условията на криза и така просто повече не може да продължава.

АБВ ще влезе в диалог с кметовете и общините, които са засегнати, но и с тези, които са получили достатъчно средства, тъй като не иска да ги дели. „Искаме кметовете да защитят своя интерес и чрез Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, и чрез всички други форми и методи. Надявам се на ползотворен диалог", каза Първанов.

Трима кмета – Росица Янакиева на Перник, Людмил Веселинов на Попово и Васил Станимиров на Ковачевци се оплакаха, че са оставени на сухо от „Позитано" 20 заради симпатиите си към АБВ. В същото време „кметовете-любимци" на партийното ръководство били възнаградени за лоялността си. „Подразни ни предварителната информация, че парите ще бъдат разпределени от две централи - едната на „Позитано" 20, а другата, чрез съюз „Толерантност", за общините на ДПС. Знаеха се и сумите. С Росица Янакиева знаехме, че може би ще бъдем отрязани. Как се разпределиха средствата не зная", каза Людмил Веселинов

Кметът на Попово намекна, че Смолян е получил рекордната сума от 18,6 млн. лв. благодарение на Дора Янкова, която била основен разпределител и отговорник за средствата на „Позитано" 20. Другите две най-облагодетелствани области са Кърджали, където управлява ДПС, и Враца, където доминират червени кметове, лоялни към Сергей Станишев. Според кмета Шумен също се бил облажил с 6 млн. лв. с подкрепата на своя благодетел Димитър Дъбов. Градоначалниците на Мездра и на Гоце Делчев също били получили огромни субсидии заради вероността си към „Позитано" 20.

Веселинов смята, че община Монтана например е наказана, тъй като освен че се управлява от десен кмет, местното ръководство на БСП практически мина в лагера на АБВ, след като днес целият общински съвет на соцпартията хвърли колективна оставка.

„Като кмет на Попово също съм лично засегнат. При нас три малки общини – Опака, Омуртаг и Антоново /и трите под властта на ДПС/ взимат шест пъти повече пари от Попово. Ние имаме 340 хиляди, а другите над 17 млн. лв.", подчерта градоначалникът.
„Правителството безпринципно подходи към разпределението на тези средства. Нима пернишките общини Радомир, Брезник, Трън и Земен /и четирите под контрола на ГЕРБ/ и техните граждани не заслужават да получат и една стотинка, за да изпълнят конкретни инфраструктурни и инвестиционни проекти", попита кметицата на Перник Росица Янакиева. Нейният град е получил скромните 1,43 млн. лв. Янакиева поставила остро въпроса и пред НСОРБ, и пред областния управител на Перник и пред червените депутати от района. „Нито един от тях не ми отговори, вместо това отговор получих от областния координатор за Перник на „Позитано" 20 Иво Лилов, който на публично заседание на Изпълнителното бюро на БСП заявил: „Даже много дават на Перник. Аз настоявах нищо да не дадат, тъй като Росица Янакиева отиде в АБВ."

„Разбирате ли за колко безпринципни неща става дума", възкликна Янакиева.
„На Ковачевци беше отпусната сума далеч под обещаната ни от областния управител и червените депутати. Озадачих се, когато ми казаха: „Кмете, не скачай много, защото всички знаем, че си от АБВ"", коментира кметът на общината Васил Станимиров.

Бившият вътрешен министър Румен Петков пък постави въпроса за мъглявото разпределение на останалите 160 млн. лв. към различни бюджетни ведомства.

Според него Министерството на младежта и спорта ще получи 20 милиона за многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни, без да е ясно нито къде, нито какви спортни съоръжения ще бъдат изградени.

Министерството на инвестиционното проектиране пък ще вземе 6,45 млн. лв. за благоустройство на малки населени места. „Какво общо има това с инвестиционното проектиране е друг въпрос, но не е ясно кои са малките населени места", наблегна Румен Петков.

По същия начин строителното министрество ще решава проблема с водния режим с 20 млн. лв. в „някои населени места", които не са уточнени. Има много безкритична позиция на правителството при разпределението и една ярка демонстрация на задкулисие, която дразни обществото, заяви Петков.

Общинският съветник от Добрич Владимир Калчев също видя връзка между ощетяването на общината и преливането на местната структура на БСП към АБВ. „Кого наказват? Добрич няма да получи 15 млн. лева. За парите, които трябваше да получим, говорихме в БСП с депутатите и с областния управител. Имахме уверение, че част от тази сума ще бъде осигурена, но очакванията на добричлии бяха излъгани", заяви той.

Кметовете от АБВ изразиха съмнения, че един кръг от фирми ще усвои лъвския пай от проектите на стойност 290 млн. лв. „Те са се нагълтали с обществени поръчки и ще видим дали ще могат да ги изпълнят. Ще се ориентираме след като минат търговете", подчерта Людмил Веселинов.

„Разпределението се прави на принципа на симпатиите и антипатиите, както преди това го правеха ГЕРБ, а навремето и НДСВ с „царските чешмички", смята евродепутатът Ивайло Калфин. Той настоя всички обществени поръчки по тези проекти веднага да станат публично достъпни в интернет. Да е ясно кои са заданията и кой ги изпълнява. На всеки два месеца да се обявява как върви работа и и колко пари са изплатени.

Искаме да се направи регистър и на публичните средства, които се отпускат по европроектите и по линия на Насърчителната банка, допълни Калфин.

Разколниците от АБВ няма да дойдат на днешния конгрес на БСП в НДК, след като Националният съвет свали политическото си доверие от тях преди седмица.

Първанов отказа да коментира вътрешнопартийните спорове. Бившият президент призова да се спре влиянието на задкулисните кръгове и държавата да влезе в своята роля - от разпределението на стотиците милиони и до опазването на сигурността на гражданите в най-малките населени места. „Гледам всяка сутрин потресаващи репортажи. Ако мутрите са се размърдали, ако са тръгнали да безчинстват от село на село, от къща на къща, то е защото те усещат липсата на държанност и не усещат силата на закона и на реда. И това е голям грях на управляващите, за които ние сме гласували, и трябва да им търсим сметка", смята създателят на АБВ. На въпрос дали ще поиска предсрочен вот Георги Първанов загадъчно отговори: „Кога да има избори зависи от кога ние, българите, ще бъдем готови да дадем ново, по-различно качество на управлението. Към момента такава готовност не се очертава на хоризонта. Като не можем да имаме това, което харесваме, ще харесваме това, което имаме".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе