Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Партиен референдум за цигарите

Партиен референдум за цигарите

София. Депутатите от БСП приеха отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на своеобразен партиен референдум, научи "Стандарт".

Гласуването станало на заседанието на парламентарната група късно във вторник. От присъствалите 56 избраници "за" са били 35, сред тях е и лидерът Сергей Станишев. 17 души - главно лекарите в групата, били против. Пушачите Валери Жаблянов и Страхил Ангелов също гласували срещу облекчения режим с мотива, че "не това е най-важната тема". Четирима били "въздържал се". Общо червените имат 83 кресла от 240-местния парламент, но от заседанието са отсъствали 27 души.

Промените в закона за здравето трябва да влязат до дни в парламента. Според проекта пушенето в ресторантите ще е разрешено само в определени салони. Във всички барове, дискотеки и казина ще се дими след 22,00 ч. Малките или кварталните кръчми, които нямат възможност за обособяване на салони, сами ще решават дали да са за пушачи или за непушачи.

Червените предлагат отново да бъде разрешено дименето по стадионите. Очаквано, либерализацията ще доведе до по-солени глоби, ако собствениците на заведения не се съобразят с новите разпоредби, обясниха соцдепутати. Предвидено е санкциите да достигат до 15 000 лева при повторно нарушение. В залите за пушене в ресторантите няма да се допускат лица под 18 г. Същото ще важи и за малките барчета, които решат, че ще бъдат изцяло за димене. На камък обаче ударило предложението за пушкоми в офисите. Така служителите пушачи отново ще трябва да висят с палта и шапки по терасите на ведомства или на тротоара.

В зала "Атака" вероятно ще гласува "за" либерализацията предвид факта, че националистите първи внесоха предложения за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито. От ДПС има "за" и "против". ГЕРБерите са твърдо срещу по-лекия режим, но част от пушачите им са склонни да нарушат партийната повеля, разказаха депутати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе