Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът с редовни заседания от 14 май

Парламентът с редовни заседания от 14 май

Депутатите приеха промените в Закона за здравето. Чрез него се уреждат мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяване на извънредното положение, което изтича на 13 май.

В края на извънредното заседание, след като Законът бе приет с 125 гласа "за", без "против" и с 69 "въздържал се", председателката на Нарадното събрание Цвета Караянчева съобщи, че от 14 май, четвъртък, започват редовните заседание на парламента.

Второто гласувне на Закона за здравето в пленарана зала ще бъде във вторник от 13 часа - на извънредно заседание. 

Депутатите приеха да се дава възможност на министъра на здравеопазването да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или даден регион, както и да определя необходимите мерки при такива кризисни ситуации. Прие се да има забрана за налагат запори, дава се възможност за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможност за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост. В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

Правят се законови промени, свързани със социалната и икономическа защита на гражданите, промени в подкрепа на туристическия бранш, както и такива, свързани с дистанционното приключване на учебната година.

По време на дебатите стана ясно, че от ДПС подкрепят промените в закона за здравето. " Необходими са критерии какво ще е епидемична обстановка, защото именно тази обстановка ще даде възможност за налагане на ограничителни мерки", заяви Джевдет Чакъров от ДПС. "Предлагаме да бъде включено и подпомагане на общините заради тежкото им положение", добави той.

"Изминаха два много трудни месеца. Много хора загубиха своята работа, много хора ще продължат да понасят неизгоди заради коронавируса", каза Александър Ненков от ГЕРБ. "Искам да отбележа, че 13 май не е сакрална дата , край, всички започваме да живеем нормално, това не е така" , каза Ненков и добави, че ще бъдем дълго в такава ситуация независимо дали ще се нарича извънредна или не. От думите му стана ясно, че са ясно регламентирани правомощията на здравния министър, като призова да се даде възможност да бъде много по-адаптивен. "Каквито мерки да бъдат предприети, всичко зависи от самосъзнанието на хората", заяви Ненков. Той изтъкна, че много от хората са допринесли за ниската заболеваемост от киронавирус. И подчерта, че има икономически мерки  в отговор на критиките на Корнелия Нинова. "Би било добър знак, ако всички групи в парламента го подкрепят", добави той. Съпартиецът му  Александър Иванов пък изрази мнение, че навременната реакция на парламента и правителството позволила на България да има най- меките мерки. 

"Повече от 10 процента от заразените са от медицински персонал. Това означава, че нещо куца в противоепидемичните мерки. Това е тревожна тенденция", заяви Калин Поповски от ВМРО. "Дано с този закон се върнем към нормализация на икономическия живот", посочи депутатът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази мнение, че трябвало да има анализ как мерките се отразявали на икономиката и добави, че правителството нямало план какво ще се правим напред. "Няма нито една нова мярка", подчерта тя и допълни, че с тези мерки се засилвала несигурността. Тя призова професионалистите да не оставят само политиците да взимат решения. Според Нинова кризата показала сериозните проблеми в здравната система, в икономическия модел. Нинова предложи да се създаде временна комисия за това как се разходвали средствата за овладяване на кризата и тя да бъде оглавена от опозицията. Тя определи социалните текстове като добри. "Факт е, че правителството не направи анализ на собствените си действия, факт е, че правителството не чу нито едно конструктивно предложение на опозицията", каза още Нинова.

По думите на колегата й Крум Зарков този закон трябвало да даде яснота какво можело и какво не можело да се прави. По думите му имало групи хора, които били забравени, например самонаетите. Той също изтъкна, че има и добри неща в законопроекта, като подкрепата за микропредприятията и отворянето на съдилищата. "Ние не можем просто да подкрепим закона, защото той превежда филофията на среднощния брифинг", каза Зарков.

"За мен е разочароващо, че здравната комисия не взе отношение към закона за здравето", каза пък от своя страна колегата му Георги Михайлов и добави, че нямало как да приемат да се хвърли отговорността върху министър Ананиев и главния санитарен инспектор. По думите му правителството се опитва да стовари отговорността само върху здравния министър и да избяга от отгорност.  "Приехме да се самоунижим, за да прекъснем своята работа, а сега започваме работа когато има ръст на заразените", каза от своя страна социалистът Тодор Байчев. "Искам да обърна внимание по отношение на лихвите на гражданите, по отношение този закон няма да действа", каза той и допълни, че БСП ще гласува с "въздържал се" при гласуването.

"Големи и силни държави се оказаха неподготвени. Трябва да започнем да мислим по различен начин, да променяме закони и наредби", каза Пламен Христов от "Воля". Той  добави, че групата на "Воля" ще подкрепи на първо четене промените, но ще внесат свои предложения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе