Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът прие Закона за сметната палата

Парламентът прие Закона за сметната палата

София. Народното събрание прие Закона за сметната палата.

Депутатите гласуваха окончателно промените в продължение на три пленарни заседания.

Така управителното тяло на Сметната палата занапред ще бъде от 9 души - председател и 8 членове, които се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

Председателят не може да бъде преизбиран. За председател и членове ще се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството, но не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на палатата, записаха депутатите.

Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са: съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предвидиха още депутатите.

Народното събрание ще избира нов председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му председателят на Сметната палата ще прави предложение пред НС за избор на членове на палатата. Изборът им ще става в двуседмичен срок от постъпване на предложението.

Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права. В 14-дневен срок от встъпването им в длъжност председателят и членовете на Сметната палата ще трябва да предприемат действия за освобождаване от изпълнението на друга платена длъжност и за прекратяване на друга платена дейност. Председателят на Сметната палата ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на НС, а членовете - 90 на сто от възнаграждението на председателя на Сметната палата, решиха още депутатите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе