Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев в Париж: Кое от това, което казах за 10 ноември, не е истина?

Радев в Париж: Кое от това, което казах за 10 ноември, не е истина?

"Кое от това, което казах, не е истина? Нека да отговорят на този въпрос!" Това заяви в Париж президентът Румен Радев, след като бе помолен от пратеника на Канал 3 да коментира реакцията на Цветан Цветанов по повод  обръщението на държавния глава към народа за 29- годишнината от 10 ноември.

В него държавният глава предупреди, че демокрацията в България е застрашена. Острата реакция на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не закъсня: "Президентът за пореден път доказа, че той е разединител, а не е обединител на нацията, както му е вменено като функция от българската Конституция. Президентът Румен Радев не може да излезе от сянката на БСП".

На друг въпрос на Канал 3 - за задочния спор Макрон - Тръмп по идеята на френския президент за създаване на единна европейска армия, Румен Радев отговори: "Тепърва ще продължава дебатът по тази тема, мога да кажа, че това е въпрос, който не се решава изведнъж.

Когато въпросът се постави остро на срещата на НАТО в Брюксел тази година, аз заявих ясна позиция. От една страна "да" - европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност. Но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели, от общи ценности. Така че сигурността не се измерва просто в пари".

Президентът ще участва в тържествата по повод 100 годишнината от края на Първата световна война във френската столица.

Пред журналисти държавният глава заяви, че тази годишнина е повод да бъдат осмислени горчивите уроци от цялото изминало столетие:

"Войната за мен е рожба на сблъсъка, на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света", посочи  Румен Радев, според когото годишнината трябва да бъде повод за потвърждаване на привързаността към диалога.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе