Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Паргов: Контрольорите да продават билети

Паргов: Контрольорите да продават билети

Абсолютно задължително контрольорите в столичния градски транспорт да продължат да продават билети от 1,60 лв. Това каза в ефира на БНР председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност. 

„Общественият транспорт има социални функции. На първо място за нас, социалистите, е пътникът, а не разходната част“, изтъкна той и обясни, че Столична община е длъжна да осигури равен достъп до обществен транспорт и най-вече правото на всеки да има възможност да закупи необходимия превозен документ, който той желае.  По думите на Паргов така ще се избегнат неприятни ситуации като тази, в който бяха поставени софиянци в началото на годината.

По отношение на тикет системата, която трябваше да заработи в края на 2020 г., той припомни, че тя  струва 73 млн. лв., а до момента са платени 14 млн. лв. за нейното изработване.

Калоян Паргов постави въпрос към бившия директор, а сега общински съветник от ГЕРБ Христиан Петров и към сегашния директор на Центъра за градска мобилност г-н Дилчев защо когато е сключван договорът, е пропуснато да се включи третия метродиаметър, след като беше ясно, че ще бъде изграден в следващите години, а строителството му беше в ход. „Надявам се, на следващото заседание на Комисията по транспорт, че и бившият, и настоящият директор на ЦГМ ще дадат адекватен отговор кое наложи третият метродиаметър да е изключен от заданието“, каза Паргов.

Той посочи, че това е причината за забавянето на тикет системата, която ще започне да функционира най-вероятно през месец май.

„Много важен елемент е да се вземе решение дали таксуването ще бъде на километър или за време и кое е по-изгодно. Отговорността е на ЦГМ“, посочи лидерът на БСП - София.

„Готова ли е Столична община да ползва такъв тип система? Има ли компетентни служители в ЦГМ и транспортната дирекция, които да се възползват от много опции, които дава тази система – набирането на информация, нейната обработка и взимането на адекватни решения от изпълнителните органи на Общината“, попита председателят на  групата на социалистите в СОС, защото тази система генерира много данни.

Калоян Паргов припомни, че има Комитет за наблюдение, но той не се е събирал. Според него управляващото мнозинство трябва да отговори защо не се е събирал, ще се събере ли сега, ще се осъвремени ли членският състав на този Комитет по изпълнението и внедряването на системата и ще има ли комитет за управление на тази система, в който да влязат експерти и общински съветници от различни политически сили.

„За да може се избегне генерирането на напрежение като сегашното“, аргументира се Паргов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе