Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Папазов: Покритието с цифров сигнал в страната е 96,2 %

Папазов: Покритието с цифров сигнал в страната е 96,2 %

София. По предварителна информация след въвеждането на цифровизацията, покритието с цифров сигнал в страната е 96,2 %, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на изслушване в парламента.

„От населението, което ползва ефирния сигнал – около 14,5 %, се очаква реално без сигнал да бъдат 20 000 души. В петък ще имаме доста по-ясна картина. След това анализът, който готвим, ще ви бъде представен. Предполагам, че в средата на следващата седмица ще бъдем готови", поясни министърът.

„Ще предложим действия, които Министерски съвет да подкрепи и да се финансират, така че хора с по-малки възможности да бъдат подпомогнати и да получават сигнал. Тези мрачни прогнози, които се опитват да дават от КРС, са слабо казано преувеличени. Имаме проблеми. Имаме предварителни данни от населените места, които в момента са с покритие 0. Това са главно малки населени места по граничните райони – в Североизточна България, близо до Румъния. Ще имаме точната картина в петък и анализът ще бъде представен до сряда", добави Папазов.

В тази връзка депутатът от ГЕРБ Иван Вълков заяви: „Цифровизацията вече е факт. Имаше дискусия относно покритието в страната. Около 5 % от страната са останали без покритие. Вие съобщихте, че проблемът ще бъде разрешен". Той попита министъра по какъв начин това може да стане и в какъв период от време.

Заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров заяви, че в района на Белоградчик аналоговият сигнал се приема с недобро качество. Той припомни, че и при аналоговия сигнал нямаше 100-процентово покриване.

По повод трансформации в НКЖИ, Папазов заяви: "Не мисля, че ще постигнем кой знае колко добър резултат, ако превърнем НКЖИ в агенция. И в момента отиват средства за поддръжка и развитие на инфраструктурата. Ако стане агенция, средствата би трябвало да постъпят в държавата. Още веднъж ще прецизираме това предложение, но мисля, че сегашното състояние – НКЖИ да остане държавно предприятие – е по-добро", заяви министър Папазов.

„Запознаваме се с резултатите от одитния доклад на НКЖИ. Поръчах допълнителен доклад и за концесията на ЖП гарата в Пловдив. Получихме ги преди два дни. На следващ контрол ще дам подробности за това", добави той.

Папазов заяви още, че "златната акция" в БТК не е можело да бъде задържана. „Договорът за приватизацията на БТК е от 2004 г. Държавата държеше „златната акция", с която можеше да притежава контрол по приватизацията. Освобождаването на акцията е предвидено в устава на дружеството", посочи Папазов.

„Тя се освобождава при наличието на няколко условия – да са минали пет години, да се извърши плащането по клоубек клаузата и да са извършени всички останали ангажименти – относно запазване на хората, които работят, някои ангажименти на БТК към Министерство на отбраната", добави той. „Постъпили са 100 % от средствата по клоубек клаузата в държавния бюджет. Нямахме никаква възможност да задържим тази акция, единствено можехме да я освободим", каза още министърът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе