Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Демирева отказва Диамантена лига заради "Самарско знаме"

Демирева отказва Диамантена лига заради

Водещата ни атлетка в скока на височина Мирела Демирева отказа участие в Диамантената лига в Осло, за да скача на 9 юни на междурародния турнир "Самарско знаме" в Стара Загора. Входът на ст. "Берое" за най-силното атлетическо състезание в България за годината е свободен. Очаква се мегабитка в тройния скок при мъжете между покрилите нормативи за Рио Георги Цонов и Румен Димитров, и гонещите такива Момчил Караилиев и Златозар Атанасов. Участие ще вземат още топ състезателите ни в тласкането на гюле Георги Иванов и Радослава Мавродиева, както и атлети от 9 страни.

Наградният фонд на проявата организирана от СКЛА "Берое" и БФЛА и 36 000 лв. Най-добрите при мъжете и жените ще си тръгнат с по 3000 лв. Целта на домакините е от 2017-а турнирът да получи категория "Класик" на Европейската атлетика. За целта организаторите на състезанието от СКЛА „Берое" ще подадат документи през есента в Европейската атлетика.
„Добра е заявката на „Самарско знаме", но все още не отговаря на изискванията. Клубът гарантира, че условията ще бъдат изпълнени и затова има големи шансове турнирът да получи ранг „Класик", каза председателят на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов, който е и първи вицепрезидент на Европейската атлетика. – Ще се радвам отново да имаме турнир от такъв ранг, а защо не и да се мисли в бъдеще за ранг „Премиум", а и да се влезе в състезанията на ИААФ."

Няколко години с ранг „Класик" беше турнир „Павел Павлов", който тази година отпадна от календара заради финансови затруднения.

Старозагорският клуб е подал заявка и за домакинство на европейското отборно първенство, 1-ва лига през 2017 г. Именно в Града липите и правите улици българският тим се изкачи от 2-ра в 1-ва лига през миналото лято.

„Скоро ще се разглеждат тези кандидатури. Стара Загора има конкуренция на още четири града, но шансовете ни не са големи. Не за друго, а защото има по-добри кандидатури. Такива са дадености. Не може Стара Загора да се премести на 20 км от международно летище, например, сподели Карамаринов. – Условията трябва да са най-добрите възможни за атлетите."
„За нас е важното, че Стара Загора е на европейската атлетическа карта, заяви председателят на „Берое"-Стара Загора Иван Колев. - Ние се развиваме стъпка по стъпкакато клуб и организатор. Но вдигнахме летвата много високо още през 2013 г. с Балканиадата. Благодаря на федерацията, защото този екип застана зад клуба и ни поддържа до ден днешен.

Благодарение на тях, община Стара Загора и спортното министерство ние имаме възможност да организираме отборното състезание от европейска втора лига и турнира "Самарско знаме". Той беше малко засенчен миналата година, но през тази ще бъде силен. Освен атракция за зрителите, които го заслужават, на този турнир има и уникална подкрепа към спортистите. Всички наши деца са запалени от състезателите и това е предпоставка да се развиват. Дано успеем да покрием критериите и да имаме традиционен турнир."

Националният ни тим по лека атлетика направи изключително силно състезание на европейското отборно първенство, 2-ра лига през миналата година на стадион „Берое", като състезанието беше отлично организирано от местния клуб.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе