Извънредни новини

Отиде си един от символите на ЦСКА

Отиде си един от символите на ЦСКА

Българският футбол и ЦСКА загубиха един от символите си. Доктор Стефан Божков издъхна днес на 90 години. Всички го познаваха като Стевето. Изключително ерудиран д-р Божков остана от малкото личности, които опазиха името си чисто.

Божков започва футболната си кариера в "Спортист" от родния столичен квартал "Хаджи Димитър", където играе девет години. На Балканиадата в Албания през 1946 г. дебютира и с националната фланелка в мач срещу Румъния, завършил 2:2. Това всъщност е и първата среща на нашите национали след края на Втората световна война. Тогава Стевето и съотборниците му тренират два пъти седмично. Мият се на чешмичката на стадион "Юнак", в чието мазе се събличат. След като играе една година в чехословашкия "Кладно", Стефан Божков е повикан в България от генерал Владимир Стойчев, който му съобщава, че се създава нов военен отбор. Така Божков дебютира в току-що основания "Септември при ЦДВ" (днешния ЦСКА) във финалните мачове срещу "Левски". И става шампион. Два месеца по-късно в София националите ни печелят историческа победа с 1:0 над великолепния унгарски отбор, а Божков вече е основна фигура в тима.

Повече от десет години той е капитан и ключов играч в големия тим на ЦСКА (тогава вече под името ЦДНА), а също и капитан на националния отбор на България. Тогава треньорът Крум Милев изгражда супертим, който постига ненадминат и до днес рекорд от девет поредни шампионски титли. "Човекът оркестър" в този отбор е Стефан Божков, който ръководи звезди като Иван Колев, Крум Янев, Панайот Панайотов-Гацо, Димитър Миланов, Кирил Ракаров, Георги Найденов.

Освен отличен плеймейкър той е прочут спортсмен, който никога не е отстраняван от терена. С ЦСКА печели 10 шампионски титли и три купи, като изиграва 202 мача и бележи 45 гола.

С националната фланелка Стефан Божков така и не успява да играе на световно първенство, но пък прави две забележителни олимпиади. През 1952 г. във финландския град Котка играем срещу СССР. След редовните 90 минути резултатът е 0:0, а малко след това Иван Колев извежда България напред. Твърде скоро обаче допускаме два гола и губим с 1:2. По-късно Божков си спомня: "Не можахме да се примирим със загубата и понеже хотелът ни беше близо до стадиона, в полунощ излязохме отново на терена. Възстановявахме ситуациите, при които ни бяха вкарани головете. Разигравахме положенията, спорехме, разисквахме, ядосвахме се, а в душите ни беше болно."

Четири години по-късно в Мелбърн сценарият буквално се повтаря. Полуфинал със СССР, 0:0 в редовното време, Иван Колев открива резултата и отново допускаме два гола и губим с 1:2. Шокът е невероятен и дори спечеленото трето място и бронзовите медали не могат да бъдат утеха.
В края на 1958 г. Божков изиграва последния си мач като национал срещу ФРГ в Аугсбург (има 53 мача и 4 гола, като в 41 от тях е капитан), а година по-късно слага край на славната си кариера, предавайки капитанската лента в ЦСКА на Манол Манолов.

Междувременно завършва медицина във ВМИ, затова е известен и като доктор Стефан Божков. Дипломира се и в катедра "Футбол" във ВИФ, а впоследствие се специализира като треньор в СССР, Унгария, Италия и ФРГ. Когато националите ни гостуват на Бразилия малко преди Мондиал-58, Божков запомня съветите на големия бразилски треньор Висенте Феола и неговия дисциплинарен правилник с 32 точки, който после прилага и в своята практика. Посещава базата на "Интер" и черпи от опита на Магьосника - Хеленио Херера. Много близък е с германския треньор Хелмут Шьон и не случайно е привърженик на немския футбол.

Между 1967 и 1970 г. в 34 мача Стефан Божков е треньор на националния отбор, с който достига до четвъртфинал на европейското първенство (тогава финалната фаза е само от 4 отбора) и отпада от бъдещия първенец Италия. В неофициалното подреждане България е на пето място на Стария континент. След провала на "Мондиал-70" в Мексико и последвалите партийни решения Божков е сменен от поста.

Отговаря за футбола в ЦСКА (за кратко е и треньор на тима, спечелил купата през 1983 г.), а после дълги години е в ръководните органи на футбола у нас. Заема второто място в анкетата на в. "Футбол" за треньор на ХХ век в България. Пожизнен член на Изпълкома на БФС.
Поклонението пред тленните останките на Стевето ще бъде от 10,00 до 12,00 часа на 6 февруари в централното фоайе на Националния стадион "Васил Левски". "Стандарт" изказва съболезнованията си на близките на д-р Божков!

заб. (в материала е използвано интервю на колегата Румен Пайташев с д-р Божков)

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе