Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в АПК

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в АПК

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Измененията бяха приети отново със 146 гласа "за" и 69 "против".

Само от "БСП за България" подкрепиха аргументите на държавния глава и гласуваха против повторното приемане на промените. От левицата обявиха, че са готови с жалба до Конституционния съд и ще я внесат в деня, в който измененията в кодекса бъдат обнародвани.

"Днес тук водим спор за основни граждански права", коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че затова президентът, БСП, над 50 граждански организации и специалисти не са съгласни с предложенията, внесени от ГЕРБ и подкрепени от "Обединени патриоти" и ДПС. Тя възрази срещу принципа, че заседанията, на които гражданите защитават правата си срещу актове на властта, стават закрити, по изключение открити, като досега е било обратното. Нинова отбеляза, че не са съгласни и с увеличението на таксите в касационното производство. Тя посочи, че досега гражданите са имали право да обжалват решенията на първоинстанционния съд, сега няма да имат това право - една инстанция и каквото реши съдът. "Властта си осигурява решения на тъмно", коментира Нинова.

Много хора няма да могат да търсят правата си, защото увеличението на таксите няма да е посилно вероятно за онези, които искат да оспорват акт на властта за отпускане на социални помощи, даде пример тя. Ако досега са ви били необходими 5 лева, сега ще са ви необходими 30, отбеляза Нинова и попита управляващите дали са увеличи с толкова доходите, за да повишават с толкова таксите. Ако днес приемете отново този закон, депутатите от "БСП за България" сме подготвили и подписали жалба до КС. В деня, в който бъде обнародван, внасяме жалбата, заяви Корнелия Нинова.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/ цитира новите текстове в АПК, според които "държавна такса по производства не се внася от граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят". Ние твърдим, че сме предоставили, без вие да знаете дори и макар че заблуждавате публиката, адекватна социална защита на всички лица в неравнопоставено положение, и то за първи път в толкова широк обхват, посочи той.

Корнелия Нинова възрази, че законодателят прехвърля тежестта на доказване на гражданина, който трябва да представи документи за доходи, имуществено състояние, семейно и здравно положение, трудова заетост.

Хамид Хамид /ДПС/ коментира, че тези аргументи във ветото на президента не са нови. Ново обаче беше присъствието на гостите в правната комисия във вторник, посочи той. 95 процента от гостите идваха за първи път по този законопроект, къде бяха близо две години, докато той се обсъждаше, попита Хамид. По думите му 90 процента от тези хора били представители на станалия известен "зелен октопод", които генерирали огромни приходи от проекти, а говорели, че няма откъде да намеря 370 лева за такса за касационно обжалване.

Хамид обърна внимание и на текст от мотивите за ветото, според който при местната подсъдност законопроектът създавал известни проблеми на администрацията. Той отбеляза, че измененията в АПК са насочени към гражданите и даде пример, че бай Пенчо от село Синигер, община Каолиново, вече няма да се разхожда до София да води дело, а ще си води делото в съда в Шумен. Или гражданите нека да пътуват, пък администрацията да си стои в София, коментира Хамид.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" също не се съгласи, че се ограничава достъпът до правосъдие.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе