Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НС отхвърли затвор за укриване на осигуровки

НС отхвърли затвор за укриване на осигуровки

София. Парламентът отхвърли предложеното от ГЕРБ изменение в НК, предвиждащо инкриминиране на укриването на социални и здравни осигуровки да се наказва със затвор до пет години и глоба до 2 хил. лв. Наказанието обхващаше още обявяването на по-нисък осигурителен доход от реалния, неподаване на декларация, потвърждаване на неистина или затаяването й в подадена декларация. Гласуваха 179 народни представители, 79 бяха „за", 85 се произнесоха „против", а 15 се въздържаха.

При сикусиите вчера ГЕРБ заявиха, че промяната ще доведе до повишаване на приходите в бюджета от събрани вноски. От БСП контрираха, че няма как от килията да се повишат плащанията на осигуровки. Председателят на парламента Михаил Миков напомни, че и в сегашния Наказателен кодекс е предвидено наказание за длъжностни лица, ако съставят официален документ с нявярно съдържание и оприличи идеята на отхвърлената от Конституционния съд поправка да се наказват работниците, ако работят без трудов договор.

"Всички сме "за" да се вдигнат осигурителните доходи на хората, да получават толкова по документи, колкото и реално, но в момента българският бизнес е на такова дередже, че работодателите не могат да си платят дори и тока", отбеляза депутатът от ДПС Петър Ангелов. Той смята, че България не е готова за подобни промени и че така ще се задълбочи демографският срив. "Никой няма да работи за 500-600 лева заплата", категоричен бе той.

Няма да се преследват жертвите на трафик

Депутатите приеха на първо четене две други промени в Наказателния кодекс, свързани с въвеждането на Директива на Европейския парламент относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. И в двата проекта се съдържа предложение за създаване на ново обстоятелство, изключващо вината - § 1. С него се въвежда изискването на член 8 от Директивата за отказ от наказателно преследване и не налагане на наказания на жертвата на трафика на хора. За приложимостта на това правило, същата норма изисква наличието на три кумулативни основания – деянието е извършено от лице, пострадало от трафик на хора, това лице е било принудено да извърши съответното престъпление и принудата и извършеното престъпление са пряко следствие от това, че лицето е пострадало от трафик на хора. Когато тези основания са налице, престъплението, което пострадалият е извършил, не е виновно и за него не може да му се търси наказателна отговорност. Законопроектите за изменение и допълнение на НК с идентични предложения бяха внесени от Министерски съвет и от група депутати от ГЕРБ начело с Цветан Цветанов. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе