Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ: ЕНП да отговори - споделя ли коалиционната политика на ГЕРБ?

Карадайъ: ЕНП да отговори - споделя ли коалиционната политика на ГЕРБ?

Поредна критика към управляващите заради присъствието на националистите във властта отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той директно се обърна и към най-голямата политическа сила в Европейския парламент ЕНП, за да стане ясно дали има промяна в ориентацията на ГЕРБ.

"ЕНП да отговори - споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ. Както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици", обяви Карадайъ в речта си по време на откриването на Съвета на Партията на европейските либерали (АЛДЕ), който се проведе в София.

Според Карадайъ се чуват "тревожни сигнали, които потвърждават оценката ни за опасността, която носи националистическа политика". Карадайъ даде пример с изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров от Крим и с декларацията на ВМРО срещу Сърбия.

"ГЕРБ трябва да даде отговори не само на обществото, но и на ЕС и НАТО", категоричен бе той.

Подобно мнение изказа и лидерът на АЛДЕ Ханс ван Баален.

"Нападнах "Атака" и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението", обяви Ван Баален.

И допълни:"Мустафа Карадайъ работи за Европа. София е градът на либерализма.

Карадайъ припомни, че ДПС е изиграло важна роля за приемането на България в Европейския съюз и НАТО и бе категоричен, че ДПС продължава да е гарант за евро-атлантическата ориентация на страната".

"ДПС са отговорна партия, защото по време на председателството опозиция и управляващи работят заедно", допълни той.

„Европа е на кръстопът и ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще настоява за такава реформа, която да доведе до по-задълбочена интеграция. ДПС е за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на Европа на различните скорости", каза още Карадайъ, като уточни, че това е нужна институционална и ценностна реформа.

"ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната".

Карадайъ акцентира на две важни за Европа теми.

"Първо, бъдещето на политиката на сближаване на ЕС - кохезионната политика е необходима, защото не сме изравнили различията в различните региони. Второ, ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки - Балканите са част от Европа. На Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализиран успешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход", обясни Карадайъ.

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор по важните за Европа теми, но и твърда опозиция на всяко допускане на популизъм и крайни национализма и екстремизъм в толерантна Европа, обяви лидерът. Ще се противопоставим на всички антидемократични практики и ще работим за включването на всички свободни граждани в процеса на формиране на управленски решения и тяхното реализиране, допълни той.

"Искаме активното включване на европейските граждани във вземането на решения и в изработването на политическия манифест за бъдещите европейски избори", каза пък вицепрезидентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк.

Той обясни, че либералите започват форуми в различни страни, на които да се дискутират бъдещите политики - обща отбранителна политика, обща миграционна политика, разговор за финансовата и монетарна политика на ЕС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе