Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ: Патриотизъм не означава да оспорваш правото на всеки да обича родината

Карадайъ: Патриотизъм не означава да оспорваш правото на всеки да обича родината

"Патриотизъм не означава да мразиш и да оспорваш правото на всеки един, роден на тази земя да обича родината си." Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Повод за декларацията от името на парламентарната група на движението бе 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

"На 2 юни отдаваме почит в знак на признателност към делото, словото и заветите на Ботев. Някои, изминавайки славния път на Ботев и неговата чета, откриват себе си, любовта си към родината, други намират и преоткриват словото му, трети превръщат идеалите му в собствено верую, за цял живот. На Христо Ботев, при когото се сливат в едно слово и дело, съдбата отрежда важна роля – да бъде сред тези, които "правят епохи", които не се примиряват, а променят времето със силата на своята решителност и воля за борба. Ботевите послания за тържеството на вечните ценности на свободата и справедливостта, на независимостта и солидарността са живи и днес и по-необходими от всякога", заяви в словото си Мустафа Карадайъ. И подчерта, че "свободата означава не просто постигането на национална независимост, а постигане на социална, лична и общочовешка свобода".

"Актуално звучат и днес идеите за разрешаването на дълбоките социални противоречия и конфликти на европейските общества", поясни Карадайъ. По думите му разбирането на Ботев за свободата като съзидание, а не разрушение, за изграждане на мостове между хора и общности, а не за разделение и противопоставяне, респектира и задължава.

"Всяко поколение трябва да се съпоставя според тази мяра. Паметта за Ботев и всички, които са отдали живота си, за да можем днес да живеем в свободна и демократична страна, изисква от нас отговори. Свободни ли сме, в демократична държава ли живеем, как разбираме обединението и патриотизма. Въпроси, на които всеки трябва да има отговор. Честен и открит патриотизъм е да обичаш родината си. Просто и ясно, както са прости и ясни въплътените в творбите на Ботев идеали", каза Карадайъ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе