Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП с още две имена за "Дондуков" 2

БСП с още две имена за

БСП с още две имена за "Дондуков" 2. Към вече известните шест имена за преговори- ген. Румен Радев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков и омбудсманът Мая Манолова, ще бъдат добавени тези на Таско Ерменков и Марио Трайков. Това стана ясно от евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова.

„Твърдо сме решени да спечелим тези избори и да излъчим печелившата кандидат-президентска двойка", обяви тя на пресконференция в централата на партията. По нейните думи БСП иска да промени модела на управление в страната и президентските избори ще бъдат отключващият модел за това. „Смятам, че ще бъде създаден широк ляв и центристки фронт", допълни тя.

По повод изявлението на Татяна Дончева, че се оттегля от преговорите с БСП, Йотова коментира, че коректният начин между партньори е след срещата да могат да се чуят и двете мнения и да има възможност за въпроси от страна на медиите. „Това е потвърждение на тезата, че Дончева ще се кандидатира за президент", каза още тя.

Според Йотова, когато една партия тръгва на избори, започва атаката и срещу своите опоненти. „За няколко седмици от потенциален партньор се превърнахме в опонент. Смятаме, че с „Движение 21" могат да се водят разговори в другата посока – да се създаде атмосфера на честна игра, обединени усилия срещу евентуални фалшификации и купуване на гласове. За всичко това има технологии и сътрудничество", добави тя, цитирана от пресцентъра на БСП.

Парите за границите не са извоювани от Борисов
Ако не беше нашата намеса в ЕП, България и Румъния въобще нямаше да фигурират в общата политика за охрана на границите
„Парите за границите не са извоювани от Борисов. Срамота е, че 2011 г., когато трябваше да се защитава бюджетът на България по тема граници и убежища, се допусна смешната сума от под 100 млн. евро за охрана на границите и сигурност", посочи Йотова. Тя подчерта, че когато се е правила годишната финансова рамка през 2012г, тогавашното правителство не е успяло да защити допълнителни суми. „Не ме убеждавайте, че допълнителна сума от 6 млн. евро ще реши нашите проблеми. Ако не беше нашата намеса в ЕП, България и Румъния въобще нямаше да фигурират в общата политика за охрана на границите, защото позицията беше, че ние се подразбиране", допълни тя и поясни, че документът е бил направен само за Шенгенска Европа и е изключвал България, Румъния и Хърватия.

Йотова е на мнение, че България продължава да се държи сякаш политиката за бежанците не я интересува и слуша само началниците. „Защо ЕС дава 6 млн. евро на България и много повече за укрепване на македонско-гръцката граница и на българо-сръбската? Не е ли това предпазна клапа за преминаване на бежанци и мигранти към Западна Европа, а ние бавно и славно се превръщаме в буферна зона? Каква ще бъде позицията през октомври на българското правителство за отпадане на визите за турски граждани?", попита евродепутатът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе