Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Орешарски: Виетнам е пътят ни за Азия

Орешарски: Виетнам е пътят ни за Азия

Виетанам. Виетнам е най-важният стратегически партньор на България в Югоизточна Азия. С развитието на икономическите връзки ще се засили и присъствието ни в този регион на света. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг. Той посочи, че няма различия между двете държави по повечето важни международни въпроси, което е още един критерий за близките им отношения. Орешарски е изразил възхищение от доброто развитие на виетнамската икономика и е информирал своя домакин за развитието на българската и за усилията да се ускори икономическото развитие на България.

Премиерът на Виетнам заяви от своя страна, че ще има нов модел за икономическо сътрудничество с България, с конкретни мерки за повишаване на инвестициите. "Трябва да се създадат благоприятни условия на предприемачите, да се свържат с партньора и да проучат пазари в сфери, където България има предимство, а Виетнам има нужда, като изграждане на инфраструктура, градско планиране, обществен транспорт, енергетика, опазване на околна среда и хранително-вкусова промишленост", каза Нгуен Тан Зунг. По време на посещението на Орешарски стана ясно, е българската фирма "Риск инженеринг" ще бъде консултант на виетнамското правителство за проектираната ядрена мощност в азиатската държава.


Визитата на българската делегация, начело на която е премиерът Пламен Орешарски, бележи голям отзвук в страната. Освен че навсякъде в столицата има бг знамена, един от уважаваните и тиражирани вестници в страната Vietnam today е сложил снимка и голям материал за визитата на делегацията. В него се описва какви са отношенията на двете държави, има и кратка препратка към посещението на президента Росен Плевнелиев през октомври миналата година. На снимката премиерът е отбелязан с трите си имена - Пламен Василев Орешарски, каквато е традицията в азиатската държава.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе