Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Орешарски: Търг за VII блок на "Козлодуй"

Орешарски: Търг за VII блок на

Букурещ. Възможно е да бъде обявен конкурс за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви от Букурещ, където е на работно посещение премиера Пламен Орешарски.

"Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий", обясни още той. И допълни, че всичко ще бъде обсъдено на заседание на правителството. "На мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже", каза още Орешарски. И допълни, че въпросът с проекта за новия блок в "Козлодуй" тепърва ще се решава и било възможно да се обяви и международен конкурс за технологията на бъдещия български реактор.

Министър-председателят коментира още, че обсъждането на строителството на новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" в Съединените щати е съгласувано с него и икономическият министър Драгомир Стойнев е имал мандат за подобни разговори с "Уестингхаус". "Защо мислите, че икономическият министър има самоинициатива по отношение на неговите контакти в Съединените щати?", попита Орешарски. Той допълни, че подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство - "ние просто продължаваме и за първи път може би в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили". "Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои оттук-нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари", посочи Орешарски. На въпрос какво ще стане с вече изработения от руската "Атомстройекспорт" реактор за спряната "АЕЦ "Белене", който обаче не е платен и руснаците съдят НЕК за 1 млрд. евро в Парижкия арбитражен съд, премиерът обясни, че се мисли по темата, но това оборудване няма да бъде инсталирано като VII блок "Козлодуй".

"Авансът за тази мощност вече е платен и сега договорът е в арбитражен съд. И това е приемственост в политиките, макар че в случая не е много добре наследството", коментира Орешарски. "Това е един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация, ще видим какво ще го правим", допълни той.

Думите на премиера за липсата на предрешеност, че "Уестингхаус" ще строи новия реактор в Първа атомна бяха подкрепени и от Драгомир Стойнев. В София той обясни, че е имал мандат от правителството да преговарям за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" още преди да замине за САЩ. Но допълни, че преди да се пристъпи към избор на изпълнител на проекта, ще трябва първо БЕХ да получи мандат да работи по структурирането на инвестицията и уточняване на финансовия модел. По повод заканата на ГЕРБ да сезира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за началото на преговорите с "Уестингхаус" Стойнев коментира, че това са доноснически методи, характерни за тоталитарния режим. Занапред е важно в България да има политика, която да осигури на икономиката на страната стабилност в дългосрочен план, а не в рамките на 2-3 години, каза Стойнев. И подчерта, че проектът за VII блок ще осигури евтина електроенергия за срок от 80 години.

Конкурсът е задължителен

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и бивш премиер

Ние не критикуваме кабинета за това, че продължават работата ни по Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а за начина, по който се канят да го направят без конкурс. През юли 2011 г. бе подписано споразумение между БЕХ и "Уестингхаус" за сътрудничество по удължаване на живота на V и VI блок. Малко преди това такъв меморандум бе подписан и с френската компания "Арева". Още тогава казах, че имайки "Уестингхаус", имайки "Арева", както и наследен договор с руската компания, ние можем да избираме като държава. Mожем да избираме и доставчик на ядреното гориво, разбира се, след конкурси и на този, който го докарва, и на този, който си го изнася. По същия начин ще бъде и изграждането на 7-ия реактор в АЕЦ "Козлодуй" след конкурс. Така ние подготвихме условия, чрез които България чрез конкурс да си осигури сигурност, най-добра цена, ефективност и диверсификация, което очевидно не е сред приоритетите на управляващите, за което ние ще сезираме еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Пишем с Унгария и Словения обща позиция за "Южен поток"

България, Унгария и Словения са решили да излязат с обща позиция по проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Тръбата ще транспортира руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Северна Италия. Това е било решено по време на работна закуска в Букурещ между премиерите на трите държави Пламен Орешарски, Виктор Орбан и Аленка Братушек, на която е бил обсъден проектът. Към момента реално е започнал само строежът на руската част от трасето в подготовка на морския участък. В България и в Сърбия в края на октомври и миналата неделя бе направена символична първа заварка, даваща старт на строежа на газопровода в двата сухопътни участъка. У нас все още не е избран изпълнител на строежа, докато за Сърбия е решено това да е местната компания "Южен поток". И в двете държави трасето ще се строи с отпуснати от "Газпром" кредити за съакционерите в смесените дружества.
Не се посочва обаче за какво ще е общата позиция на трите страни членки на Европейския съюз, участващи в руския проект.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе