Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Двоен олимпийски шампион открива ски сезонът в Банско

Двоен олимпийски шампион открива ски сезонът в Банско

Традицията едни от най-големите скиори в света да дават старт на сезона в Банско, ще бъде спазена и тази година, обявиха от ръководството на курорта. Легендарният немски алпиец Маркус Васмайер, който е световен и двоен олимпийски шампион, ще открие 13-ата кампания в курорт №1 на 12 декември. Освен 52-годишния собственик на музей на бита и спорта в сърцето на Бавария в шоуто на Бъндеришка поляна както винаги ще се пуснат единственият 5-кратен носител на Големия кристален глобус Марк Жирардели и скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов. Васмайер, който вече е бил в Банско в качеството си на коментатор на ARD за Световните купи, е 2-ият германец идващ за старта на сезона, след знаменитата Рози Митермайер, дошла през 2005 г. Любопитен факт е, че нейният син – Феликс Нойройтер, е човекът, подобрил 23-годишното постижение на Васмайер по победи за Германия при мъжете.

Миналия сезон настоящият ас, участвал в рекламния клип за състезанията в Банско през 2012 г., записа 11-ия си успех за Световната купа – с 2 повече от бившето величие. От 9-те първи места на Васмайер 6 са в супергигантския слалом (той взема и Малкия кристален глобус в дисциплината през 1986 г.), 2 са в спускането, а 1 е в комбинацията. Дебютира в кервана на 20 г., а на 21 печели титлата в гигантския слалом на световното първенство в Бормио (Ит). Година по-късно в един ден бие 2 пъти за Световната купа (комбинация и Супер Г) в Морзин (Фр). През 1994-а, 58 години след митичния Франц Фнюр, става първият немец със злато от зимна олимпиада, което за разкош е двойно (Супер Г и гигантски слалом). Триумфът му в Лилехамер (Нор) в рамките на 6 дни – от 17 до 23 февруари, е приет като истинска сензация, защото на предишните игри в Калгари (Кан) и Албервил (Фр) финишира далеч извън Топ 5, а няма победа и цели 2 години.

След като е посрещнат с почести в Германия и е обявен за спортист на годината, Васмейр взема решение да прекрати кариерата си, докато е на върха, точно на 30. После Васмайер 20 години работи като коментатор в ARD, пост който заема до 2014 г., когато е заменен от Мария Хьофъл-Рийш (Гер), носителка на Големия кристален глобус за 2011 г., 2-кратна световна и 3-кратна олимпийска шампионка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе