Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Официално: Обявили сме Емироглу за персона нон грата

Официално: Обявили сме Емироглу за персона нон  грата

София е обявила аташето по социалните въпроси към генералното консулско на Турция в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата. Това става ясно от думите на външният министър Данаил Митов по време на парламентарния контрол.  Причината е "действия несъвместими със статута на дипломатически служител", пише "Медиапул". България е поставила пред Анкара и въпроса за бъдещето на посланик Гьокче, обяснява той.

"Оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото много уважавам, да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения", коментира министърът.

"Искам да ви уверя, че българската страна - в лицето на Министерство на външните работи направи всичко възможно да предотврати разрастването на конфликт. Същевременно подчертавам, че не влиза в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на ръководител на мисия, който демонстрира поведение, което и общественото мнение възприема като намеса във вътрешните работи на нашата страна", каза Даниел Митов в отговор на въпроси на Велизар Енчев, Станислав Станилов ("Атака") и Димитър Дъбов (БСП) за поведението на турския посланик и генералните консули на Република Турция в Бургас и Пловдив.

Опитите за намеса във вътрешните работи на България на акредитирани у нас чужди дипломати, независимо коя държава представляват, "няма да бъдат оставени без съответните последствия", каза още той.

"Друг е въпросът, че не всичко, направено от нас, може да стане публично достояние, най- вече заради специфичния инструментариум, с който дипломацията понякога трябва да си служи", допълни Митов.

Външният министър беше категоричен, че "отношенията ни с Турция имат здрава и стабилна основа, а в двустранните ни отношения имаме серия от приоритети, които трябва да реализираме съвместно".

"Независимо от всички превратности, нашите народи са съседи от векове и добре разбират колко голямо е значението на добросъседството, за да се допусне влошаването на отношенията заради определени действия на конкретни служители, независимо от техния ранг", каза Данаил Митов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе