Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът одобри разходи за нови бойни кораби

Парламентът одобри разходи за нови бойни кораби

Парламентът прие Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен кораб за ВМС", предаде. „За" гласуваха 135 народни представители, 9 бяха „против", а един се въздържа. Всички парламентарни групи подкрепиха модернизацията на ВМС, против гласуваха само от „Воля".

Цел на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Предвижда се корабите да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия, както и с допълнително въоръжение. В актуализирания проект е включено обучение на екипажите на двата кораба, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство.

Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Разликата с предишния проект е 164 млн. лева и е разпределена за плащане през 2025 и 2026 година. Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.

Изпратени са покани до осем корабостроителни компании, като към средата на 2017 година седем от тях са потвърдили участие. До 23 октомври 2017 година е постъпила само една оферта от „МТГ-ДЕЛФИН" АД, която отговаря на изискванията на Министерството на отбраната. На 20 декември 2017 обаче компанията се е отказала заради облагане с ДДС, което не е било предвидено.

Актуализираният проект беше приет от Комисията по отбрана на 5 юли, а от Комисията по бюджет и финанси на 12 юли.

Депутатът от БСП Петър Витанов заяви: „Проектът е най-детайлно разписаният, но в него се крие финансова и времева неопределеност на обхвата на проекта". „Даваме зелена светлина на проекта водени от крайната необходимост за придобиване на способности", коментира той.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев посочи: „С придобиването на два кораба няма да решим всички проблеми, но това е добра крачка напред". „Призовавам за съгласие, като това в Комисията по отбрана и за отговорно отношение към модернизацията на армията", заяви той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе