Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ОБЗОР: СДС обяви кметският вот за синия Рубикон

ОБЗОР: СДС обяви кметският вот за синия Рубикон

Местните избори догодина бяха обявени за синия Рубикон от новоизбрания председател на СДС Румен Христов. Представянето на кметския вот беше посочено за цел №1 пред партията на легендарните три букви, а според резултата ще стане ясно дали тя ще тръгне към своето завръщане в голямата политика или ще остане маргинална формация. Бившият депутат и кандидат за президент Румен Христов спечели лидерския пост на националната конференция през уикенда в оспорвана битка с Антон Койчев, фаворит на крилото около досегашния председател Божидар Лукарски. В крайна сметка Христов, зад когото стоеше вътрешната опозиция, начело с бившия партиен лидер и кмет на Карлово Емил Кабаиванов, надделя с 369 гласа срещу 322 за конкурента му.

Гласуването беше тайно и продължи над 2 часа като този път нямаше екшън и брутални сцени, както на последното заседание в София на Националния съвет.

Още два часа отне преброяването на гласовете на делегатите от изборните комисии.

За зам.-председатели на партията бяха избрани Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков. Кандидати за заместници бяха също Лукарски и Койчев, но не събраха нужната подкрепа.

След победата си 61-годишният нов лидер увери, че ще работи за обединението на партията и няма да допусне "лов на вещици".

"Моето желание е за консолидация. Няма да има разделение, защото в последните години оредяха много редиците на Съюза на демократичните сили и имаме нужда от съвместни действия, тоест ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен, или не", обеща Христов.

Преди гласуването той заяви, че

много от грешките на СДС се дължат на силното его на лидерите на десницата

Христов очерта три варианта за коалиции пред синята партия. "Първият вариант е идейна коалиция със сродни партии, които са произлезли от СДС. Вторият вариант е конюнктурна коалиция - нашите 70 000 гласа да ги съберем с други 50 000 гласа. Тогава вероятно ще търсим партньори, които не са толкова различни от нас, за да прескочим бариерата. Третият вариант е коалиция антистатукво - такава беше коалицията при създаването на СДС", изброи Христов.

Резултатът от спора за шефския пост беше неясен до последно, дори много от участниците във форума предричаха успех на Койчев, който е водач на столичната организация, най-голямата структура в СДС.

Като най-важен резултат от битката между двата лагера в партията се очаква да бъде изборът на съюзници на сините. На форума Лукарски призова своя наследник на поста да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз. Той се обяви срещу партньорство с "Демократична България", в който влизат ДСБ и "Да, България": "Те самите се лутат и не могат да се определят дали са в лявото или в дясното", обясни Лукарски, който не крие, че вижда бъдещето на партията в съюз с НФСБ на Валери Симеонов, който наскоро се нанесе в легендарната сграда на столичната улица "Раковски".

Позицията му беше подкрепена от Антон Койчев, според когото СДС е обречен на гибел, ако избере обезличаващия съюз с партиите от "Демократична България": "Тези, които ни предадоха и разцепиха. Не, не съм съгласен", заяви патетично Койчев.

Новият лидер Румен Христов обаче измести фокуса и подчерта, сега основната цел сега трябва да е добро представяне на местните избори,

"Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт", обясни Христов. Той обеща на местните организации

да получат право сами да решават с кого да се коалират

Така ще се определи и кои са подходящите за СДС партньори.

Емил Кабаиванов, който беше избран отново за заместник-председател, пък обясни, че изборът с кого ще върви напред СДС ще стане наесен. "Дебатът къде ще се позиционираме тепърва предстои и той не е предрешен", увери той. "Слуховете за смъртта на СДС са не само преувеличени, те са неверни. Чакат ни трудни дни. Ако успеем да проведем разговор в партията и направим през есента нова конференция, да формулираме нашите тези и убедим българите, че СДС се връща там, където му е мястото, партията отново ще се върне на политическата сцена", каза още Кабаиванов. Той обясни, че се предвижда новото ръководство да обиколи страната и да проведе срещи с всичките 10 000 членове на партията, за да се състоят важните дебати преди форума наесен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе