Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Караниколов обяви какви пари се предвиждат за бизнеса

Караниколов обяви какви пари се предвиждат за бизнеса

 

От днес вече е допустима държавната помощ за бизнеса, очакваното решение вече е получено от  Европейската комисия. Това ще даде възможност пакета от мерки за 9,3 млрд. лв., които вчера БНБ обяви  във връзка с пандемията от COVID-19, ще стигне не само до банките, а и до българските предприятия. Това заяви министърът на икономиката  Емил Караниколов в Панорама. Той заяви, че 550 милиона лева за ликвидност в малки и средни предприятия ще се налеят чрез Българската банка за развитие. Част от тези суми ще са и за най-засегнатите отрасли – хотелиерство и растораньорство, които вече могат да бъдат финансирани и по оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Средства от ЕС програмите ще бъдат преразпределени, така че да отговорят на новите икономически реалности. Допълнителни суми ще бъдат отпуснати за фирмите и от Фонда на фондовете чрез инвестиционните посредници.

За нас е важно да запазим хората в компаниите и ще направим всичко, което е по силите ни, каза Караниколов. Сега, при съкращение на работник, той получава до 80 процента в отделните случаи, до 12 месеца. Но при това положение не се натрупват парите за пенсии и осигуровки, които пълнят здравна и осигурителна система, припомни той.   

Министърът заяви, че извънредната ситуция, за съжаление, не е успяла да накара политиците да бъдат единни, като даде пример с отказа на БСП в последния момент да участва в обсъжданията с работодатели и синдикати. Вместо да бъдат обсъдени мерките предварително в комисиите, цял ден в пленарна зала се обсъждат, каза Караниколов. Според него вирусът едва ли ще счупи икономиката, но това може да го направят злобата и омразата. В същото време Караникилов заяви, че коронавирусът е обединил бизнеса, институциите и наука, и това е много обнадеждаващо.

Караниколов заяви, че имаме три компании, които вече  шият защитни облекла и пет фирми, които правят шлемове. Автомобилният клъстер е обещал, че ще направи и очилата за защита, а след 10 дни ще имаме вече и филтър за маски, който се изработва от български учени. Този филтър няма да пропуска вирусът в продължение на 50 часа, добави министърът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе