Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кючюк обвини властта за липса на пиар за Македония

Кючюк обвини властта за липса на пиар за Македония

Почти нищо не направихме, за да обясним нашата позиция за Република Северна Македония. Разчитаме по-скоро на това, че всеки евродепутат е прочел много задълбочено за македонския въпрос през годините. Това не може да бъде модерен подход на защита на националния интерес, коментира пред бТВ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк.

Ние сме част от ЕС и нас трябва да ни разбират повече, отколкото отсрещната страна, такава според евродепутата е позицията на България. Това е неконструктивно поведение, отбеляза той.

Евродепутати излязоха с декларация към Съвета на Европа да бъде спряно бавенето на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Според тях забавянето застрашава доверието в Евросъюза на Западните Балкани и намалява влиянието му в региона. Сред подписалите декларацията е българският евродепутат Илхан Кючюк, който е и докладчик на Европарламента за Северна Македония.

„Това е една позиция на 24 колеги, които имат формална роля в процеса на интеграция на Западните Балкани. Тя цели да подаде ръка към тези страни, но също така и към страните, които имат по-скептичен поглед към разширяването като политика. Безспорно противоречията, които има напоследък в ЕС са големи, но ние трябва да запазим и очакванията както на европейските граждани, така и на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС“, посочи Илхан Кючюк.

Суверенно право е на всяка държава да изгради своята позиция на национално ниво, след което да я отстоява в различните международни формати, отбеляза той.

Това, което казваме с колегите е, че изразяваме огромна загриженост, оценявайки това, което беше направено през последните години за интеграцията на страните от региона, обясни Илхан Кючюк.

„България е една от страните, които поставиха на много високо място в дневния си ред интеграцията на страните от региона. Заедно с това обаче, при един политически блокаж, няма да има спечелили, а всички ще сме загубили. ЕС ще изгуби, защото ще бъде подкопано доверието в него, ще се окаже, че той е неспособен да решава големи геополитически въпроси, а се стреми да бъде глобален играч. Ще изгубят Република Северна Македония и Албания, защото те положиха големи усилия по пътя към членството си. Не на последно място ще изгубят и съседите им, защото интеграционният процес изисква изграждането на добросъседски отношения, които се отнасят до изчистване на историческите спорове“, отбеляза евродепутатът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе