Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бюджетната комисия в НС ще обсъжда увеличението на акциза за бездимните цигари

Бюджетната комисия в НС ще обсъжда увеличението на акциза за бездимните цигари

Повишаването на акциза върху бездимните цигари ще бъде обсъдено на второ четене в бюджетната комисия в парламента.

Между двете четения на законопроекта, председателят на комисията Менда Стоянова внесе за разглеждане обещаните промени, според които акцизът върху тютюна за нагряване ще бъде 4 % от акциза на конвенционалните цигари или 233 лева на килограм.

Акцизната ставка на нагреваеми цигари в момента е 26 процента от акциза на обикновените или 152 лева на килограм тютюн. Менда Стоянова обеща: „Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че за тези изделия - нагреваемите тютюни, ще има увеличение на акциза, който ще достигна до 40 процента от размера на акциза на конвенционалните цигари.".

В законопроекта е написана точната сума на акцизната ставка, а не отношението спрямо останалите ставки. За сега на пазара се предлага продукт само от един вид и на една компания, но текстовете трябва да бъдат написани по начин, който е валиден за по-голямо разнообразие на пазара: „Важно е, че това изделие измества конвенционалните изделия, това във времето ще се случа бързо. Нашият бюджет, който получава 2 милиарда лева годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от тези 2 милиарда без да има комбинационен механизъм."

С друг текст е оттеглено предложението, което бе дискутирано по-малко от обществото, а именно бирените опаковки над 5 литра да се облепват с бандероли.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе