Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Обсъдиха реформата на системата за убежище и опазването на границите

ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Обсъдиха реформата на системата за убежище и опазването на границите

Министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС проведоха в София неформална среща, за да обсъдят теми, свързани с реформата в общата европейска система за убежище, граничното управление и Глобалния пакт на ООН за сигурна, редовна и законна миграция.
Вътрешните министри разгледаха реформата в общата европейска система за убежище, която беше започната през 2016 г. в отговор на безпрецедентната миграционна криза. Българското председателство ще работи за финализирането на реформата, така че Европейският съюз да разполага с гъвкава, ефективна и надеждна система, способна да отговори на бъдещи предизвикателства. „Проведохме много плодотворна дискусия по най-важните теми за Европейския съюз, които засягат всички европейски граждани. Бих искал да благодаря на държавите-членки за тяхната подкрепа и решителност да постигнем съгласие по въпроса. Ще продължим нашите интензивни разговори на експертно ниво с намерението да постигнем политическо съгласие до края на юни. Надявам се да се обединим около решение, което ще направи системата за убежище по-ефикасна и способна да отговори на бъдещи предизвикателства", подчерта министърът на вътрешните работи на Република България Валентин Радев.
Европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос приветства дискусията. „Всички искаме система за убежище, която разпределя равномерно отговорността и солидарността между държавите-членки. Изцяло подкрепям подхода на Българското председателство, което поставя като приоритет напредъка по преговорите за реформата на Дъблинското споразумение и ускорява работата в тази посока", заяви Аврамопулос.
Работният обяд беше посветен на глобалните аспекти на миграцията в контекста на предстоящите преговори по Глобалния пакт на ООН за сигурна, редовна и законна миграция. Министрите на вътрешните работи подчертаха необходимостта от постигане на баланс в интересите на страните на произход, транзит и крайна дестинация и обсъдиха резултатното прилагане на ангажиментите, предвид необвързващия му характер.
По време на следобедните сесии участниците дискутираха въпроси в областта на граничното управление, в частност политическите аспекти на концепцията за Интегрирано гранично управление. Акцент бе поставен върху необходимостта от засилване на граничния контрол, който има ключово значение както за повишаването на вътрешната сигурност на ЕС, така и за по-доброто управление на миграцията. Във фокуса на дебатите бяха въпроси като сътрудничеството с трети страни, повишаване на връщанията на нелегално пребиваващи граждани на трети страни, междуинституционалното сътрудничество в контекста на граничното управление.
Контекст
Работните сесии на министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС се състояха на 25 януари 2018 г. в София. В неформалното заседание участваха и министрите на асоциираните държави (Исландия, Норвегия, Швейцария), комисарите Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг, европейският координатор за борба с тероризма, представители на Европейския парламент, Генералния секретариат на Съвета на ЕС, Европейската служба за външна дейност и агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи (ЕСПОУ, eu-LISA, Евроюст, Европол, Фронтекс, FRA).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе