Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП и АБВ са обречени да играят заедно

БСП и АБВ са обречени да играят заедно

Доц. Александър Маринов

- Доц. Маринов, разделиха ли се официално пътищата на АБВ и БСП за президентските избори?

- Не. Аз смятам, че в края на краищата те ще се споразумеят, а сега просто тече поредната фаза на надлъгването. Те са наясно, че в една или друга форма трябва да се споразумеят, защото иначе губят всякакви шансове не само и не толкова за президентските избори, колкото за това, което ще дойде след тях. Сега тече надлъгването и то върви по различни линии с ходове и контраходове. Вътрешнопартийното допитване беше организирано от ръководството с цел да даде картбланш и да даде алиби за всяко негово възможно решение, включително за такова надлъгване с АБВ.

- Кой обаче ще направи компромисът - БСП, която, изглежда, не може да преглътне все още отцепването на Първанов и Калфин, или АБВ, който държи точно на тези двама политици?

- Аз смятам, че тук въпросът не е за тези две личности, защото има доста сериозни аргументи да не са те. Ясно е, че Първанов е един вариант, който е оспорван от конституционна гледна точка и неговото включване носи рискове, а БСП вече е сърбала тази попара през 1996 г. с кандидатурата на Пирински. Калфин е един загубил кандидат и на мен не ми е известен пример в света, човек, който е загубил такава кампания, да се яви повторно на нея. Тук въпросът е друг и то много ясно личи от нервната реакция на АБВ - тук се говори за преговори при условия на равнопоставеност и без предварителни условия. Тук е въпросът от какви позиции влизат тези преговори и как ще се изграждат отношенията в тази коалиция, защото, отново повтарям, нейното същинско предназначение и голяма цел не са президентските избори, а това, което ще дойде след тях, имам предвид следващото управление на страната.

- Казвате, по всяка вероятност кандидатът няма да е нито от БСП, нито от АБВ. Kъде обаче може да се намери такава личност, която да има достатъчно голяма обществена подкрепа?

- Нито от ръководствата, аз казах от ръководствата на АБВ и БСП. Те наистина биха направили по-разумно, ако потърсят фигура по-встрани от политиката, a иначе човек с ясна лява, аз дори смятам ляво патриотична идентичност, което ще даде възможност например да се привлече подкрепата на определени части от националистическия или патриотичния сектор.

- Допускате ли, че е възможно да се търси партньорство и с някои от патриотичните партии в тази насока?

- Да, смятам за много вероятно такова партньорство да има с ВМРО, а при определени обстоятелства, може би дори и с "Атака", въпреки че там нещата са по-сложни.
Обединяването на електоратите на Сидеров, Каракачанов и Симеонов звучи аритметически много съблазнително, но политически е трудно възможно. Още повече, че се вижда отдавна как Каракачанов гравитира към Първанов, а през последните месеци Симеонов еднозначно се закачи за Борисов.

- Ако приемем, че БСП и АБВ успеят да се споразумеят и дори привлекат и "Движение 21" на Татяна Дончева, възможно ли е тази лява кандидатура да бъде достатъчно конкурентна ?


- Напълно възможно е при всички варианти на кандидат на ГЕРБ, защото това е интригата. Виждаме, че вдясно сега надпреварата е кой да не издигне кандидат. Там нещата са, така да се каже, обречени, отписани. Въпросът е ГЕРБ кого ще издигне. Според мен крайното, драматичното, да не кажа драстичното бавене на ГЕРБ е още един аргумент в полза на една хипотеза, а именно, че кандидатът на ГЕРБ ще се нарича Бойко Борисов.

/Пред Агенция Фокус/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе