Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов в Делфи: Юнкер обеща 1 млрд. евро за Балканите /ВИДЕО/

Борисов в Делфи: Юнкер обеща 1 млрд. евро за Балканите /ВИДЕО/

ВИДЕО ТУК

Премиерът Бойко Борисов произнесе реч на Делфийския икономически форум, на която отчете и какво е свършил за Балканите досега от началото на европредседателството.

Събитието се провежда на 1 и 2 март в Делфи, Гърция. Фокусът на дискусиите е върху новите предизвикателства на глобализацията и растежа. Форумът, който се провежда за трета поредна година, събира стотици политици, икономисти и експерти, които обсъждат новите глобални икономически тенденции и политическите възможности за доброто им управление.

В церемонията по откриването на Делфийския икономическия форум участват също президентът на Гърция Прокопиос Павлопулос и Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.

"Ние показахме, че една държава от Източния блок, от Балканите, може да бъде дисциплинирана, заяви Борисов. - Не ми харесва терминът Западни Балкани, защото ние на Балканите сме едно и коридорите и транспортът, свързаността, касае всички. Днес /в София, б.р./ убедихме Юнкер колко е важно това. И с тези коридори ще дадем друг облик на Балканите."

"Ако си представим, че днес това го има, Балканите щяха да са едно от най-конкурентните места в света, защото такава природа, такава красота... Щяхме да имаме огромно бъдеще, допълни той. - От барутен погреб и заден двор, източник на няколко войни, Балканите да станат едно спокойно, европейско място.  Трябва да свършим огромна работа по присъединяването, престъпността, трафика, сигурността по границите, работата по съдебните ни системи, върховенството на закона... Огромни пари ще се налеят в Балканите, защото вече имаме заявени срещи в Лондон с ЕБВР, в София със Световната банка, в Брюксел с Инвестиционната. Вече можем да говорим да едно хибридно финансиране. Юнкер каза, че са готови вече 1 млрд. евро да дадат."

"Имаме интереси на големи геостратегически играчи на Балканите - и на Русия, и на САЩ, и на Турция, и на Китай, и на Япония ако щете. Ние сме длъжни - европейското семейство - да си направим Балканите такива, каквито искаме да изглеждат. Надявам се до края на тази година с гръцкото правителство да започнем строителството на Бургас-Александруполис", допълни Борисов.

По отношение на сигурността по границите на Балканите, макар и на гръцка земя, Борисов призова споразумението с Турция да продължи.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе