Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Нямаме механизъм, който да спре миграционните движения

Борисов: Нямаме механизъм, който да спре миграционните движения

Все още не разполагаме с механизъм, който да спре миграционните движения, което ще затрудни справедливото разпределение на бежанците между държавите-членки. Това се посочва в позицията на България по миграционната криза в Европа, която министър-председателят Бойко Борисов изложи пред членовете на Европейския съвет, съобщават от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус".

„Обръщам се към вас по темата миграция, която е най-значимото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Тя ще доминира дневния ред на ЕС в средносрочен и дългосрочен план. Следователно, държавите-членки трябва да намерят работещи решения на този многолик проблем, в дух на осъзната отговорност, единство и солидарност", посочва премиерът. Той изтъква още, че трябва да се предприемат действия – заедно и незабавно.

„Само един цялостен подход може да разреши проблема. Последните развития показаха, че всички миграционни маршрути са еднакво важни. Мащабът на многоизмерната миграционна криза изисква по-добре балансиран и всеобхватен от географска гледна точка подход от страна на ЕС", заявява Борисов.

„Изявлението на Европейския съвет от 23 септември се фокусира върху нашите непосредствени приоритети през следващите месеци. Но ние, също така, трябва да обсъдим и да намерим решения в дългосрочен план", уточнява той.
„Релокацията и презаселването представляват само временни мерки, но те не могат и няма да доведат до трайно решение. Механизмът за релокация, който не отчита желанието на бежанците да се заселят в дадена страна, няма да бъде ефективен и ще доведе до вторични движения", заявява министър-председателят. „Ние все още не разполагаме с механизъм, който да спре тези движения. Това от своя страна ще затрудни справедливото разпределение на бежанците между държавите-членки", каза още Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе