Извънредни новини

Камата: Нямаме шанс за домакинство на Мондиал 2030 (ОБЗОР)

Камата: Нямаме шанс за домакинство на Мондиал 2030 (ОБЗОР)

България няма да има шанс да приеме Световното първенство по футбол през 2030 година. Това заяви легендата ни Христо Стоичков, който днес представи автобиографичната си книга. Както е известно, искаме да се впуснем в битката заедно със съседите ни - Румъния, Сърбия и Гърция. "Никога няма да стане! Как да стане? Нямаме шанс! Никакъв! Кой го каза това? Едно е да кандидатстваш, всеки може да кандидатства. Друго е дали ще ти дадат възможност да стигнеш до там. Всеки може да кандидатства. Да направи 100 метра път, 2 релси да направи. Всеки може да направи. Няма шанс, нямаме никакъв шанс", заяви Стоичков.

Иначе българската футболна легенда Христо Стоичков представи биографичната си книга под заглавие „Христо Стоичков. Историята". Тя е официалната биография на Камата, написана в съавторство с Владимир Памуков. В книгата футболистът сваля маската и повдига завесата на живота си. Чувства ли обида, че Гунди, а не той е футболист на XX век - Христо Стоичков?

„Не мога и нямам право да се сърдя. Пеле избра Христо Стоичков да бъде в 100-те най-добри футболисти на ФИФА. Мишел Платини избра Христо Стоичков да бъде в 50-те най-добри футболисти на Европа. И аз как да се сърдя, че едните ме слагат горе, а другите - долу. Няма сравнение. Това е много болна тема и тя винаги ще остане в празните им глави да ни сравняват. Защото има много кухи лейки, които сравняват. От мен няма да чуете нито една лоша дума за човек, който е починал преди толкова много години", казва Камата.

Трима президенти, олимпийски и световни шампиони на крака при Стоичков

Най-известният бъргарски спортист Христо Стоичков събра политическия и спортен елит в хотел "Маринела" за премиерата на биографичната си книга "Христо Стоичков - Историята". Специално за тържеството от Испания долетя съдията Урисар Аспитарте, който на 5 декември 1990 г изгони Стоичков с червен картон, след като Камата го настъпи умишлено в мач на Барса. Под бурните аплодисменти на гостите реферът подари на Ицо жълт и червен картон с пожелание Камата да показва повече този с жълтия цвят.

Преди старта на официалния коктейл почти едновременно дойдоха президентите на България Петър Стоянов (1997-2202), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017). Последният бе със съпругата си Десислава Банова. Председателят на БОК и световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова също бе сред първите дошли на премиерата. От останалите олимпийски шампиони дойдоха Таня Богомилова (плуване), Мария Гроздева (спортна стрелба) и Валентин Йорданов (борба). Спортният министър Красен Кралев бе сред най-търсените за разговор от ВИП гости. Неостаряващата Йорданка Христова също бе на линия в хотел "Маринела". Актрисата Аня Пенчева пристигна заедно със съпруга си Ивайло Караньотов. Тимът на ЦСКА - София дойде начело с благодетеля си Гриша Ганчев. Бившият президент на "червените", БФС и Профилигата Валентин Михов също уважи Ицо. Колегите му от тима спечелил бронзовите медали в САЩ 94 също бе в залата. Наско Сираков, Красимир Балъков, Петър Хубчев, Данчо Лечков, Бончо Генчев, Даниел Боримиров, Петър Михтарски, Ивайло Йорданов и легендарния Димитър Пенев бяха дошли, за да уважат легендарната осмица. Носителят на Златната топка Петър Жеков, кумът ни Ицо - Атанас Узунов, волейболистите Любо Ганев, Боре Кьосев и Димо Тонев също дойдоха да почетат Стоичков. Специално заради него дойде и кумира му легенда на българското кино Иван Иванов. Зимните спортове бяха представени олимпийската шампионка Катя Дафовска и скиор №1 Петър Попангелов. Официалната част започна с привествие от Ицо, журналиста и авторът на биографията Владимир Памуков. Министър Красен Кралев пръв поздрави Ицо за творбата и получи от него книга с автограф. След това дойде ред на тримата президенти, които получиха от Стоичков по една книга и снимки с него в рамка. После дойде ред и на Пеневата чета да се снима с Ицо. Паралелно със снимките Ицо даваше и автографи на всички желаещи. След като свърши официалната част със снимките Стоичков се премести на специално обособена маса на която да дава автографи. Напълно в реда на нещата пред нея се извии огромна опашка, а Ицо дори бе охраняван от трима бодигардове.

Георги Първанов пред "Стандарт нюз": Ицо е символ на българския успех

Специално за събитието в София пристигна футболният съдия Урисар Аспитарте, настъпен от Христо Стоичков по време на превърналия се в легенда мач от 1990 г. А трима бивши български президенти също участваха в премиерата на „Христо Стоичков. Историята".

Специално за агенция "Стандарт нюз" Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012-а година коментира празника, който Христо Стоичков направи с премиерата на книнага си "Христо Стоичков - Историята".

- Господин президент какво е вашето мнение за днешното събитие организирано от Христо Стоичков?

- Чудесно е, че толкова много хора са уважили нашата футболна и спортна легенда Ицо Стоичков. Ако трябва с едно изречение да обобщя какво е Ицо то той е Символ на българския успех. В това със се убедил обикаляйки света и говорейки с различни хора от Кралския двор до пазара в която и да е страна. Стоичков е един от най-позитивните щрихи в образа на България.

- И днес се видя, че спорта обединява и политици, и още много известни лица.

- Да. Така е и това само може да ни радва. Спорта е с потенциал да ни обединява. Въпроса е, че и държавата трябва нещо да направи за спорта.

Министър Кралев: Стоичков показа колко е обичан и уважаван

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе гост на днешното представянето на биографичната книга на най-големия български футболист Христо Стоичков. „Христо Стоичков. Историята" е официалната биография на Камата, написана в съавторство с Владимир Памуков и разказва за смайващото пътешествие на едно момче от улицата на съседния блок до стохилядната сцена на „Камп Ноу". Премиерата на книгата бе в столичния хотел "Маринела" и събра над 200 известни спортисти, политици, дипломати и хора на изкуството.

„Много се радвам, че съм тук сред толкова много успели хора от различни сфери на българското общество. Това показва много ярко колко уважаван и обичан е Христо от цялата нация. Той безспорно е най-успешният, най-обичаният и най-популярният българин в целия свят, който е направил и продължава да прави изключително много за България", заяви министър Кралев. Стоичков лично подари новата си книга на министъра с автограф.

Кралев благодари на съавтора на книгата Владимир Памуков, който по думите му се е превърнал в един от най-добрите биографи на българските спортни легенди.

„Тази книга трябваше да я има, за да могат младите хора на България да черпят вдъхновение от пътя и кариерата на Стоичков, тръгнал от един малък български град и покорил световния връх. Въпреки че за Христо е казано почти всичко, аз съм сигурен, че в тази книга ще намерим моменти, които ще дадат нови щрихи на колоритния му образ", допълни Кралев

Гости на събитието бяха още президентите на България Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БОК Стефка Костадинова, множество спортни легенди, бивши съотборници на Стоичков, представители на бизнеса, както и футболният съдия Урисар Аспитарте, настъпен от Христо по време на превърналия се в легендарен мач за Суперкупата на Испания между „Барселона" и „Реал" (Мадрид) през 1990 г.

Гонзо: Ще прочета книгата с удоволствие

Легендата на Левски Георги Иванов беше сред гостите на днешното представяне на автобиографията на Христо Стоичков - "Христо Стоичков - Историята". Гонзо заяви, че за него Камата е голям приятел и човек, който олицетворява българския спорт.
"Христо е първо приятел и второ човек, на когото всички трябва да се възхищаваме предвид това, което е постигнал в спорта. Смятам, че е един човек, който заедно със Стефка Костадинов и Вальо Йорданов са тези, които прославят България. Те олицетворяват българския спорт. Всеки човек, който познава Христо, може да научи нещо от него - характер, харизма, непримиримост. От неговата книга мога да науча много повече за неговия живот. Ще прочета книгата с интерес. Христо Стоичков е човек, който постигна много в Барселона и националния отбор. Когато отиде в Барселона, отборът не беше ставал шампион. С неговото отиване Барселона се промени. Имам истории с Христо, но нямам намерение да разказвам тези неща", коментира той.

Кобрата: Боксьорите имат хъс като на Камата

Кубрат Пулев присъства на официалното представяне на автобиографичната книга на Христо Стоичков и сподели няколко думи за познанството си с футболната легенда и за графика си през 2019 година, както и двубоя за световната титла с Антъни Джошуа. "Не може да кажа нещо по-специално, не сме се били и не сме играли футбол. Близки сме и той е един истински човек, много готин, прекалено откровен даже. Бях много малък и те играха на Световното, бях му фен от малък и за мое щастие, станахме приятели. Много мачове си спомням, възхищавах се на хладнокръвието му, което е много голямо качество. Боксьорите имат такъв хъс като неговия. Малко или много Пулеви сме написали вече историята и се надявам да донеса световната титла в България, за да завършим историята. Смятам, че догодина мачът с Джошуа ще е факт. Ще имам друг мач преди това, защото няма да го чакаме да благоволи. Ще имам един-два мача, които трябва да спечеля, естествено. Липсваше ми рингът много", каза Кобрата, а цялото му изказване можете да видите във видеото.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе