Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ако няма бум на заразени, отварят паркове и планини

Ако няма бум на заразени, отварят паркове и планини

Ако в средващите три дни няма бум на заразени, вследствие на масовото великденско пътуване, парковете и планините може да бъдат отворени за разходки – при строги мерки и строг пропусквателен режим. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който даде брифинг в Министерски съвет.

Разпоредил съм на Младен Маринов да направи разчети, да пускат по един, по двама, да не се седи по пейките, да няма тумби с бира, които да си правят пикник, но всичко зависи от това как ще се развие кривата на заразата, заяви Борисов. И допълни: Надявам се тук поне да бъдем дисциплинирани. Премиерът обаче бе скептичен. Според него тепърва в сряда, четвъртък и петък ще видим последиците от великденското летуване. Днес имаме вече рекорд – 51 заразени, припомни Борисов. И откровено се възмути на всички призиви за облекчаване на мерките. Рано е да се успокояваме, заяви той. И отсече: Трябва ли да минем всички през апаратите в интензивното, за да видим какво е?!

Само за вчера и днес сме направили 5 облекчения на мерките, каза Борисов и ги изброи: отварянето на пазарите в понеделник, махането на часовите ограничения за влизане и излизане от София, разрешаването на женските и на детските консултаци, зелените коридори за имунизация на бебета.

Понягога сме много лицемерни като общество, коментира премиерът и даде за пример как всички са ръкопляскали на лекарите, а после масово са хукнали да пътуват по Великден.

Стотици доктори не си ходят вкъщи със седмици, след това като се приберат, остават под карантира, а на някой карантината му омръзната, гневно каза Борисов. И предупреди, че следващата седмица големият проблем ще бъде вече с липсата на лекари. Има 80 заразени, докторите няма да могат да поемат болните, ако изведнъж те станат много, предупреди премиерът.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе