Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Каракачанов: Няма фрапантна разлика в цената на изтребителите

Каракачанов: Няма фрапантна разлика в цената на изтребителите
  • Има цели села, в които всички циганчета са болни от епилепсия, каза вицепремиерът

При купуването на нов изтребител трябва да се гледа какво е най-добро за България и българските ВВС. Ние обаче виждаме политическо говорене: Защо американски самолет? Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Беновска пита” на Канал 3. И даде пример: Всеки, които си купува кола, гледа да вземе най-добрата.

За критиките Румен Радев той коментира, че президентът не е казал, кой самолет е по-добър, а критикува самата процедура по избора на изтребители.

Ние, правителството, не предлагаме на Народното събрание да ни даде мандат не да сключим договор, а да ни даде мандат за преговори за сключване на договор. И двата самолета - и шведския, и американския, надхвърлят цената в рамката. Ако Народното събрание ни гласува доверие, можем да договаряме, ако условията са добри за България, ще сключим договор. Не мисля, че цената ще е много по-голяма. Не е фрапантно голяма разликата в цените, но трябва да се седне и да се преговаря, каза още Каракачанов.

Четирима министри  ще участват в преговорите: на финансите - Владислав Горанов, на икономиката – Емил Караниколов, на отбраната – Красимир Каракачанов и на външните работи – Екатерина Захариева.

По втората тема от седмицата – случаят Войводиново и протестите срещу ромите, които пребиха военен, Каракачанов коментира, че протестите вече не са за конкретния случай, а за всички проблеми, свързани с интеграцията на циганското население. Защото в много населени места част от това население живее в незаконни постройки, без да плаща ток и вода.

Има цели села, в които всички циганчета са болни от епилепсия. Ромското населението злоупотребява и с това. В момента тече специална проверка, която ще покаже как в цели махали удостоверенията за инвалидност не са реални, разкри вицепремиерът. Той бе категоричен, че три въпроса, свързани с циганското население, трябва незабавно да бъдат решени - образование, труд и раждаемост. Статистиката сочи, че през 2013 броят на родилките деца е бил 800, а през 2017 – над 3000.

Отдавна у нас трябваше да бъде въведена мярката да не се плащат помощи на тези роми, които не пускат децата си на училище и не си плащат тока и водата, каза още Каракачанов. Той съобщи, че програмата му за решаване на циганския въпрос ще бъде готова и внесена в правителството до края на януари. Ако тя бъде приета от кабинета, всяко министерство трябва да набележи конкретните мерки. Премиерът Борисов ще посочи кой от кабинета да отговаря за изпълнението й, каза Каракачанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе