Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кунева: Нужен e план за последиците от кризата в Украйна

Кунева: Нужен e план за последиците от кризата в Украйна

София. Необходим e национален план за предотвратяване икономическите последици от кризата в Украйна, който да даде аргумент за българските министри да защитават родната позиция в Европа.

Външната политика трябва да се прави през икономически аргументи и през икономическия интерес на България. Европейските финансови инструменти биха били в полза на България, ако държавата ни има план какво, кога и колко иска да получи при разпределяне на компенсации. Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок днес председателят на „Движение България на гражданите" и ръководител на Групата по външна политика на Блока Меглена Кунева. 

По думите на Кунева, България е съсед през Черно море с Украйна и участва в Черноморското икономическо сътрудничество. Украйна е сериозен износител на зърно с влияние върху световните борси, ние - също, те имат голяма роля в производството и доставката на газ и въглища за България, имат 14 ядрени реактори и как ще се развива нашето сътрудничество е въпрос на национална позиция на България сега.

Кунева допълни, че по време на гръцката криза страната ни не е направила правилни и бързи разчети на икономическите последици и сега, с Украйна, това трябва да се избегне. Виждам това като усилие на правителството, бизнеса, БСК, БТТП, политическите партии, но такъв план за действие на България в украинската криза е абсолютно необходим, допълни още Меглена Кунева. Тя даде пример с Гръцкото председателство, което вече призова за ясна икономическа оценка на отражението на украинската криза върху ЕС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе