Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цачева: Новият изборен кодекс е като стария

Цачева: Новият изборен кодекс е като стария

София. Най-големият капан в приетия на първо четене в парламента Изборен кодекс е, че това е новият стар кодекс, коментира пред bTV бившият председател на парламента Цецка Цачева. Според нея предложените от правителството промени всъщност на 95% припокриват нормите, разписани в сега действащия кодекс.

„Най-големият капан и огромно разочарование е, че с него нещо ново се прави. Не се пипа изборната система", заяви Цачева и припомни, че и през 2009 г. е имало мажоритарен елемент във вота. Цачева подозира, че ДПС притиска БСП относно някои текстове в кодекса, например агитацията на езици, различни от българския.

Друг притеснителен според ГЕРБ факт е, че в новия Изборен кодекс се предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да се избира от парламента. Цачева не изключи възможността опозицията да може да избере само един от членовете на ЦИК, а останалите 3 парламентарно представени партии да си поделят останалите 14 квоти.

Относно скандала с костинбродските бюлетини, Цачева заяви, че "за да си наясно, че нещо е манипулация, трябва да си го правил". Така тя намекна, че БСП и в частност Мая Манолова, която подаде сигнала за случая „Костинброд", са фалшифицирали избори преди или имат информация как се правят фалшификации.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе