Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Новите 50 на Сергей Станишев

Новите 50 на Сергей Станишев

Приятелството е свобода да се довериш, казва соцлидерът

Всеки решава сам кой вълк да нахрани, същото важи и за политическите сили. Това казва соцлидерът Сергей Станишев на делегатите на 47-ия конгрес на БСП през 2008 година. И припомня притча с индиански мотив. Станишев е премиер, България е вече член на ЕС, икономиката отбелязва растеж. Но в партията ври от вътрешнопартийни критики. Поучителната история звучи така: "Стар индианец разказва на внука си: "В душите ни се борят два вълка - единият е на гнева, завистта, недоволството, а другият - на радостта, мира, любовта, щастието и надеждата." Внукът попитал: "Кой вълк побеждава?". А дядото отговорил: "Този, когото нахраниш".

Днес президентът на ПЕС ще събере съмишленици и приятели на парти за 50-ия си юбилей.

Навръх празника си на 5 май Сергей Станишев получи видео с честитка за рождения си ден от Стефан Данаилов. Ламбо се оказа с главна роля във филм за 50-тия юбилей на соцлидера.

"Сергей, пожелавам ти да си жив и здрав, бъди добър баща, добър съпруг, предан бесепар и да обичаш България", обръща се Ламбо към Станишев. И продължава: "Знай, че около теб има хора, които искрено те харесват и обичат, и аз съм един от тях! А сега наздраве!".

Вместо подаръци, гостите на тържеството ще дарят средства за семейства с репродуктивни проблеми. Тогава президентът на ПЕС ще изгледа и целия филм за себе си, в който поздравления отправят европейски и родни политици.

Кой вълк от притчата нахрани Сергей Станишев по пътя си към върха на левите в Европа?

Ако се съди по позицията му, докато беше лидер на БСП, а сега и президент на ПЕС - явно е бил щедър към втория.
Ако погледнем широките усмивки от фамилните снимки с половинката му Моника и децата - също.
"В семейството си се чувствам безусловно щастлив", споделя кратко Станишев.

Затова и влязъл в новите 50 години, със сигурност ще продължи да следва поуката от притчата.

Успехът на българина е не само изключително признание за БСП. А и за страната ни, която демонстрира присъствие във властовия център на ЕС. Кариерата на Станишев в сърцето на Европа се отчита от критиците му като негова лична амбиция. Но фактът, че българин, председател на БСП, стана президент на ПЕС, е сред най-значимите събития в новата история на Столетницата.

Европейският поход на Сергей започна още в първите му години на лидер на БСП.

Само три години след като поема кормилото на "Позитано" 20, Сергей кани на традиционния събор на Бузлуджа президента на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш. Визитата е лична заслуга на Станишев. Няколко месеца по-късно БСП вече има пълноправно място в редиците на Социалистическия интернационал. А през 2005 година Станишев постига и членството на БСП в Партията на европейските социалисти. След това впряга знакови европейци за кампанията на България за членство в ЕС.

През август 2005 година Сергей е вече министър-председател на страната ни. А на 1 януари 2007 година членството ни в ЕС е факт. "Отхвърлихме за кратко време титанична работа", признава след време Станишев. По това време приема предизвикателството и се изправя на най-голямата пресконференция в Брюксел в присъствието на представителите на над 70 световни медии. Следват над 20 интервюта в рамките на 24 часа - само за България. И ги завършва с "Да живее България!".

На 27 ноември 2011 година произнася същата фраза. Тогава Станишев е аплодиран на крака в сърцето на Брюксел от всички леви премиери лидери в Европа. Българинът е избран за президент на ПЕС с пълно мнозинство.

В края на миналата година Станишев направи заявка за кардинална промяна в ЕС.

И като президент на ПЕС започна стратегически разговор сред левите премиери.

Планът за социални и икономически реформи бе наречен от Брюксел втория по рода си след платформата "Маршал".
Но вече придоби естествената гражданственост на името на идеолога си - "План Станишев". Впрочем на фона на динамичните срещи от последните няколко месеца, съвсем естествено продължение на разработката му е поредният форум на върха на левите премиери - този път на 20 май в Рим.

Рухна представата, че успехът и щастието се свеждат само до парите, каза на своите президентът на ПЕС. И още: "Възприемането на националните икономики само до финансова система доведе до казино-капитализъм и наду балоните, които се спукаха през 2008 г.

Отива си епохата на структурираните индустриално-йерархични общества, на териториите, обособени като общности, които си взаимодействат, но всъщност живеят сами по себе си".

А сега ще се върнем на притчата за добрия и лошия вълк. Защото, ако днес отново я чуем, разказана от Станишев, ще знаем със сигурност, че той отглежда при себе си втория - на мира и надеждата. Като президент на ПЕС беше очаквано да демонстрира политика на обединение и солидарност. Но 50-годишният българин направи и крачката, която отличава силните лидери - предложи визионерска линия на левите.

Затова и не закъсня реакцията на първите в Европа: "ПЕС излезе с обща политическа воля за промяна и нашият ляв план за реформи". "Сергей Станишев направи ясна заявка за лидерство на лявото в Европа и това беше единодушно подкрепено от всички", заявиха последователно президентът на Франция Франсоа Оланд, премиерите на Италия, Португалия, Италия, Швеция, Малта, Австрия, Чехия, вицеканцлерът Зигмар Габриел.

По време на лидерството си в БСП, като премиер на страната и президент на ПЕС Сергей Станишев винаги е демонстрирал пред свои и чужди дисциплина, увереност, компромиси. И ораторство.

Едно от най-силните му качества обаче казват, че е политическото и партийно великодушие.

Затова и през времето често се припомня онази испанска молитва, която Станишев изрече на 15 декември 2001 година - току що избран за председател на БСП: "Господи, дай ми сили да променя това, което мога. Дай ми смирение да приема това, което не мога. И ми дай мъдрост да отлича първото от второто".

Също толкова емоционално прозвуча и едно от малкото лични послания на Сергей Станишев във Фейсбук на връх рождения му ден преди дни: "В живота си досега съм имал късмета да срещна много стойностни и интересни хора и общуването с тях ме е обогатило и изградило като човек и личност. Искам специално да благодаря на приятелите и близките си за това, че освен в хубавите моменти, бяха до мен и в трудностите, и винаги ме подкрепяха".

И завършва: "Приятелството е свобода да се довериш, да бъдеш естествен и открит. Пожелавам на всички вас много здраве, кураж и късмет! И вяра, че доброто винаги побеждава!".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе