Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Новаков: Брюксел не е класен ръководител

Новаков: Брюксел не е класен ръководител

"Създава се усещане, което ми напомня за исторически рефлекс от края на миналия век – това, че извън София заседава големият брат и чакаме да ни поощри или накаже. Странно ми е да гледаме на Брюксел като класния ръководител, трябва да бъдем със самочувствие". С тези думи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира исканията Европа да погледне на случващото се у нас и обсъждането на страната ни в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент. 

Новаков обяви, че България не е първата държава, която е обсъждана в комисията, нямало да бъде и последната. Преди това дебатите е имало за Испания, Гърция и Полша. По думите му е много важно да се назовават ясно политическите принадлежности на критикуващите България евродепутати. "Не може да се изважда рутинно европейско заседание, като заседание за критики към страната ни", категоричен бе Новаков.

Евродепутатът призова да спрат внушенията, че България ще спре да съществува на 23 септември, когато се очаква доклад за всички страни в ЕС. "От тук насетне механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни", каза Новаков и подчерта, че доклад по стария механизъм за България не се готви. Той обясни, че досегашният механизъм е бил въведен едностранно от ЕК, а сега когато иска да се отмени пита Европейския парламент и Европейски съвет. Именно Съвета все още не е потвърдил дали да се спре мониторинга.

Относно появилата се информация, че Доналд Туск е отказал подкрепа за премиера Бойко Борисов, която да се изрази в позиция на ЕНП, Новаков обяви, че не са търсили помощ и не знае за подобна инициатива. "Туск не е сравнявал Борисов с диктатор. Не ми е известно някой да е искал подкрепа. Нямам спомен да сме ходили да искаме защита и някой да ни пази", обяви той. 

За недоволството у нас пък попита: "Що за диктатура е тази, която насърчава хората да протестират вече над 60 дни". За мненията, че има репресирани, защото протестират, Новаков отвърна: "Твърдението, че човек, който отиде на протестите, после се лишава от права и свободи, не помага на самите протести".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе