Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова: Няма да подкрепим Русинова за министър

Нинова: Няма да подкрепим Русинова за министър

В първото си заседание за седмицата народните представители обсъждат номинацията на Зорница Русинова за нов социален министър. Премиерът Бойко Борисов предложи заместничката на Ивайло Калфин, след като той подаде оставка, а АБВ се оттегли от управлението. 

Левицата обаче отказва да подкрепи Русинова за поста. „БСП лява България" няма да подкрепи промените в кабинета. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на социалистите Корнелия Нинова. Партийният лидер подчерта, че има няколко причини за това политическо решение.

„Първата е, защото сме опозиция – промени в кабинета, вотове на недоверие, довери, бюджет и т. н. е разделителната ивица между управляващи и опозиция. Тъй като всички знаят, че БСП е автентична и последователна опозиция, по тази точка няма да говоря много, а ще оставя време на тези колеги, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция да си обяснят мотивите", посочи Нинова, цитирана от Фокус.

Според нея по-съществената причина за липсата на подкрепа от ляво за тази персонална промяна в състава на Министерски съвет е дефицита на промени в политиката на кабинета в социалната сфера. „Това е най-антисоциалното правителство от годините на прехода. Нито едно правителство за всички тези години не си е позволявало да замрази 14 социални плащания, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, неравенствата не бяха толкова огромни", подчерта лидерът на БСП. 

Междувременно стана ясно, че Ивайло Калфин е подал оставката си и като народен представител. По правило министри, оттеглили се от поста, могат да останат в парламента като народни представители. Калфин обаче е депозирал в деловодството на НС документ, с който се отказва от тази възможност. От партията му пък обявиха, че ще гласуват "за" номинацията на Русинова за негов наследик в министерското кресло.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе