Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Нинджа на ринга

Нинджа на ринга

Един млад нинджа от Благоевград събира на ринга погледите на боксовите специалисти със здравия си удар и страхотна техника. Вече го сравняват с легендите ни от близкото минало Даниел Петров и Серафим Тодоров. Предричат му бляскаво бъдеще. Но това не главозамайва 17-годишния Емануил Богоев. Младият спортист е стъпил здраво на земята и не спира да се труди яко на тренировките и на ринга. Защото боксът е неговият път и призвание. Всичко останало е далеч на второ място. Затова и успехите следват един след друг. В последните 4 г. неизменно е републикански шампион в своята категория - до 48 кг. През ноември миналата година спечели бронзов медал на европейското първенство за юноши в Анапа, Русия. През декември бе обявен за най-добър млад спортист на Благоевград за 2013 г. До 25 януари бе на лагер на Белмекен с националния отбор по бокс. Готви се усилено за световното първенство за младежи до 18 г. в началото на април, което ще се проведе в България.

"Тренирахме двуразово, общо 5 часа на ден. Нищо не ми тежеше. Само така се постигат успехи. Вече се боксирам в горната категория - до 52 кг, имам и конкурент за мястото в националния тим. Трябва да се преборя, за да съм част от отбора. За мен бе малко чудо да тренирам рамо до рамо с големия шампион Тервел Пулев, следях го внимателно, учех се от него", казва амбициозният млад спортист. Емануил харесва и стила на боксиране на Кубрат Пулев и Детелин Далаклиев. Почитател е на украинеца Васил Ломаченко и на американеца Флойд Мейуедър.

Преди 5 г. се появил в боксов клуб "Пирин" в Благоевград, където треньор му е отец Андон Шавулев. В залата го довел баща му, който е инженер и бивш борец. Момчето тежало едва 28 кг. "Не ми харесваше борбата. Опитах и футбол да тренирам, но там има много ритане и липса на уважение между съперниците. Боксът за мен е най-хубавият спорт. Движенията, тактиката, битката, всичко в него е красиво", пали се юношата. Нищо не го отклонява от неговата цел - да стане голям боксьор и шампион.

Нито момичетата, нито купоните

нито заведенията. Дори вече ограничава висенето пред компютъра, защото има слабост да играе игри, да общува в социалните мрежи, да е на скайпа. А това пречи да е винаги свеж и силен, когато е на тренировки и на състезания. Вслушва се в съветите на свещеника Андон Шавулев, който е председател и треньор на боксов клуб "Пирин". "Отецът много ми помага. Държи се бащински с нас. Справедлив човек, не ни спестява и хубавите, и лошите неща. Все ми повтаря да не позволявам да ме удря съперникът, да съм много бърз с краката и ръцете, да мисля с главата си по време на целия бой", споделя Емануил Богоев. Заради бокса е преминал на индивидуално обучение в Благоевградската професионална гимназия. Втори курс е, учи за компютърен специалист. Но спортът е по-важен за мен, признава младежът. Като всеки талантлив спортист не обича никак загубите. Още го е яд, че пропуснал последната среща за титлата на европейското първенство в Русия в края на миналата година. На полуфинала загубил от арменеца Давит Асатрян с 1:2 съдийски гласа. Един от реферите бил от съседна Грузия и наклонил везните в полза на противника на Емануил. И това го има в спорта. Не може винаги да разчиташ на пълна обективност от тези, които те оценяват. Но той отчита и своите слабости по време на този двубой. Могъл да бъде по-агресивен, по-твърд в битката. "Взех си необходимите поуки от тази загуба. Сега да го хвана, ще види той кой е по-добър", уверен в силите си е младият ни боксьор. Не спира да работи за подобряване на бързината, на техниката, на мисленето. Старае се да направи още по-силен и точен удара си. Наясно е, че само с дисциплина и послушание към треньорите ще върви нагоре. Не изпуска тренировка

Пръв идва, последен си тръгва

Боксира настървено, с огромно желание. Ако отец Андон му каже да изкара 5 рунда, той прави 7. Ако е нужно да направи 10 обиколки на двора на Пето СОУ, където е залата, юношата прави 15. Не хленчи, не се оплаква от натоварванията. Вярва, че пътят му в големия бокс е предопределен. А и има нещо любопитно, което го поставя редом до шампиона Тервел Пулев. Емануил е роден на 10 януари 1997 г. На същата дата е роден и Тервел, но 14 г. по-рано. На Белмекен двамата заедно чествали рождените си дни. В този ден младият благоевградчанин си пожелал да е в националния отбор на световното първенство, да стане световен шампион и да вземе квота за младежката олимпиада. "Само да съм жив и здрав, това е най-важно. Боксът е номер 1 за мен, той е моето бъдеще. Родителите ми ме подкрепят, имам перфектни треньори и в клуба, и в националния. Всичко зависи от мен. Жертвам много неща, които връстниците ми имат, за да стана добър боксьор и да нося медали и купи на родината си от европейски и световни първенства, а защо не и от олимпиади", не спира да мечтае младият боксьор. Той може да превърне мечтите си в реалност. Само трябва да доразвие таланта си.

Треньорите го виждат на върха

Талант е, но не го глезя, казва отец Андон Шавулев

"Изпълнява стриктно указанията ми. Знае, че без послушание, труд и дисциплина няма успехи. И се раздава до максимума си. Много боксови специалисти му предричат титли и медали от големи първенства. Дай, Боже, да има пътя на големите ни шампиони и да го следва дълго време" - това казва за своя възпитаник отец Андон Шавулев, който е председател на катедралния храм "Въведение Богородично" в Благоевград. За Емануил разкрива, че в началото бил плах, но това е нормално, тъй като нямал опит. Много бързо наваксал и с голям спортен хъс гони победата и на тренировките, и на официалните двубои. "Често заслужава похвалите ми, поощренията ми. Не е случайно, че 4 пъти поред е републикански шампион. Но не бива похвалите да преминават в глезене. А поощрението е полезно, то е стимул за младите състезатели. Да ласкаеш обаче е вредно винаги, независимо къде и на кого го правиш. На всеки боксьор му е приятно да го сравняваш с най-големите имена, това е човешко", казва свещеникът.

Наставникът на Богоев в националния отбор за младежи Борислав Бояджиев също е впечатлен от таланта на благоевградчанина. Бърза да уточни, че от боксьора зависи дали ще е част от националния тим на световното първенство през април у нас. "Нужно е да се пребори с конкурента си за мястото, да се доказва всеки ден. Моята цел е да извлека и от двамата най-доброто. Искаме да ни представя най-добрият на световното. Емануил е съвестен, лъчезарен, усмихнат, създава настроение в отбора ни, което също е важно", твърди Бояджиев. Той е обяснил на възпитаниците си, че животът не свършва с едно световно първенство. След него идва европейско през октомври тази година, ново световно, олимпиада. "Не бива да се правят драми, ако не попаднеш в тима за даден голям форум. Нашата цел е да съхраним добрите боксьори като Емануил, да не губим нито един от тях, защото са ни ценни", допълва младият специалист.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе