Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НИМХ все пак ще излезе от БАН

НИМХ все пак ще излезе от БАН

Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в министерския съвет. Вълчев обясни, че на днешната среща от НИМХ отново са изразили искане за излизане от БАН.

„Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ", коментира той.

Министърът посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. „Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН", обясни Вълчев.

"Ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо. За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението. Мисля, че пак е реалистична датата 1 януари 2019 г.", обясни Вълчев.

БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение, каза от своя страна председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес", обясни акад. Ревалски.

Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите. Това каза директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

„В предложението, което НИМХ отправи към БАН, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено. Учените сме демократична организация, така че колеги, които смятат, че тяхното бъдещо развитие в науката е в БАН, няма да срещнат никакви пречки от ръководството на НИМХ да останат в БАН", обясни проф. Брънзов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе