Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кунева: Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия

Кунева: Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия

Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия, трябва непрекъсната борба за тази кауза. Въпросът трябва да бъде поставян на всички европейски съвети - на министрите на вътрешните работи, на европейските и външните работи и на срещите на върха. Това заяви в ефира на БНР днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че страната ни трябва да получи ясна пътна карта с дати кога точно може да очаква поетапното отпадане на границите. В момента сме в ситуация, която повече не може да се толерира.

Без достъп до шенгенските информационни системи Българската гранична полиция не може да поверява лицата, които влизат в страната дали са издирвани, нито да работи по системата "горещи следи". Това поставя на
риск сигурността както на България, така и на целия ЕС, каза още вицепремиерът. Тя допълни, че без яснота за Шенген, страната ни не знае и как ще участва в засилването на европейската гранична служба Фронтекс, която също е замислена да функционира през шенгенското законодателство.

Кунева посочи, че политическата ситуация в Европа е изключително сложна - всяка една страна се бори с международните си задължения и с вътрешното мнение на ксенофобски и популистки партии. Въпреки това ние
изпълняваме ангажиментите си, и европейските страни трябва да изпълнят ангажимента си към нас и да приемат България в Шенген, както това е разписано в договора ни, категорична беше Кунева.

По отношение на трагичния инцидент в Средец, Кунева посочи, че в ситуацията не може да се подцени нито един нюанс - нито уважението към гранична полиция, нито към човешкото измерение на мигрантската криза. Един човешки живот е загубен и няма как да не реагираме, но когато се засягат институциите на българската държава, трябва да говорим с факти, коментира още Кунева.

По думите й и премиерът, и МВР са реагирали правилно в ситуацията. Напускането на съвета дава ясен външнополитически знак, че България не гледа с лека ръка на проблемите, които могат да възникнат в страната от
мигрантската криза и че цени хуманитарния аспект, както и е знак към гранична полиция. Кунева посочи, че в срещата си с Върховния комисариат по бежанците на ООн в петък е предала именно това сериозно отношение на България.

Вицепремиерът призова да не се търсят конспиративни теории и да се ползва случаят за насаждане на ксенофобия. Всички знаем, че в Турция в момента има два милиона бежанци и тя е изключително надежден партньор, каза още Кунева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе