Извънредни новини

Невероятната история на Лионел Меси

Невероятната история на Лионел Меси

Лионел Меси e една от най-големите звезди на футбола. Нападателят на Барселона е добре познат на всички по цял свят.

Ето неговата история:

Лионел Андрес Меси е роден на 24 юни 1987 г. в един от най-големите аржентински градове Росарио. Лео развива страст към спорта още от най-ранна възраст, играейки непрекъснато с по-големите си братя Родриго и Матиас. На 4-годишна възраст започва да играе в един от местните футболни клубове, където баща му е треньор. На тренировки го води баба му Селия, към която Меси е силно привързан. Тя умира малко преди 11-я му рожден ден и оттогава, при всеки успех, Меси отправя поглед към небето и отдава почит на любимата си баба. Когато е на шест години, Лионел преминава в далеч по-популярния клуб от родния му град „Нюелс Олд Бойс". Играе за отбора 6 години и вкарва близо 500 гола.

Въпреки това бъдещето му като професионален играч е застрашено, когато на 10-годишна възраст е диагностициран с недостиг на растежен хормон. Лекарите откриват рядък хормонален дисбаланс, който пречи на растежа. Тъй като здравното осигуряване на баща му покрива само две години лечение с растежен хормон, което струва поне 1000 аржентински песо на месец. „Нюелс Олд Бойс" се съгласяват да дадат своя принос, но по-късно се отказват от обещанието си. Семейството на Меси не може да си позволи скъпите лекарства и заминава за Испания.

Талантът на Меси много скоро е забелязан от първия директор на скаутския екип на „Барселона" Карлес Рексач. Той иска незабавно да се подпише договор, но бордът на директорите се поколебава. По това време е изключително необичайно европейските клубове да подписват с чуждестранни играчи на толкова млада възраст. На 14 декември е изпратен ултиматум до „Барселона" и Рексач, без друга хартия под ръка, пише договора на хартиена салфетка. Така през 2000 г. нападателят е привлечен в школата на каталунците. Опитва да се интегрира, но поради ниския си ръст трудно намира общ език със съотборниците си. Меси става невероятно мълчалив.

В къщи Лионел страда от носталгия, след като майка му се връща в Росарио с братята му и малката му сестра, а той остава в Барселона заедно с баща си. Още при дебюта си в юношеския състав Лео отбелязва пет гола и благодарение на възможностите си започва да печели респекта на съотборниците си. Ръководството на „Барселона" поема разходите по лечението му и постепенно физиката на младия футболист укрепва. След като преминава през всички формации на „Барселона", Меси става част от първия състав през сезон 2004 – 2005. Той се превръща в най-младия футболист, дебютирал в испанското първенство и в най-младия голмайстор, печелил престижното отличие. От този момент започват неизбежните сравнения с Марадона, който по-късно сам посочва Меси за свой наследник.

Познава се с половинката си Антонела Рокузо още от детските си години. Двамата имат трима сина. Заедно имат фондация, чиято цел е да помага на деца в областта на образованието и здравните услуги. През май 2013-та година даряват 600 000 евро на детската болница в Росарио. Лионел Меси е петкратен носител на Златната топка и четирикратен носител на Златната обувка. С екипа на „Барселона" Меси е печелил 8 пъти Примера Дивисион, 7 пъти Суперкупата на Испания, 5 пъти Купата на краля, 4 пъти Шампионската лига и по 3 пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Като национал на Аржентина Меси е златен медалист от Световното първенство за младежи през 2005 г., Олимпийските игри през 2008 г., сребърен медалист от Световното първенство през 2014 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе