Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ненчев посрещна 29-ия Контингент от мисията в Афганистан

Ненчев посрещна 29-ия Контингент от мисията в Афганистан

Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в тържествената церемония по разформироването на на 29-ия контингент от Въоръжените сири на България, участвал в мисията на НАТО за подготовка, съставяне и подпомагане" Решителна подготовка" в Афганистан. Тя се състоя на централния градски площад „ Свобода" в Хасково.

В церемонията участваха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Хасково Станислав Дечев и кметовете на Хасково и Димитровград Добри Беливанов и Иво Димов.

От мисията в Афганистан се завърнаха 110 военнослужещи, сред които 60 от хасковското поделение 52740. В състава на контингента бяха включени 6 жени, от които 4 в състава на взвода за охрана. Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров, а командир на взвода за охрана на летище Кандахар, където са били и военни от хасковското поделение, е капитан Христо Василев.

Със заповед на министъра за заслуги бяха наградени военнослужещи, завърнали се от мисията.

областният управител на Хасково Станислав Дечев връчи почетен плакет със знака на област Хасково на командира на взвода от Хасково капитан Христо Василев.

След церемонията министър Ненчев обяви, че това не е последната мисия в Афганистан, в която България се включва.

„Получавал съм само и единствено изключително високи оценки. И в рамките на НАТО, когато с наши партньори имаме разговори, първото нещо, което ми казват е, че имаме изключително добре подготвени военнослужещи, които изпълняват перфектно задачите. А такива оценки освен, че са много впечатляващи са и повод за национална гордост.", коментира министър Ненчев.

По повод приетия късно снощи държавен бюджет за 2016 година,в която бюджетът на МО беше вдигнат с 2 млн. лв., министърът на отбраната посочи, че е доволен от постигнатото. „Бюджетът на отбраната е увеличен с близо 200 млн.лв, което означава че по 80 млн.лв. ще отидат за авиацията и за военноморските сили, а 40-50 млн.лв -за сухопътните войски и това е изключително голям успех. Когато говорим за реформа в Българската армия, тя обикновено е свързана със способности. Способностите трябва да са съответстващи на нашите партньори, а това означава, че трябва да модернизираме българската армия и тя да бъде в състояние да отговори на всички съвременни изисквания и заплахи. Така че аз съм изключително доволен от това, което постигнахме в бюджета."

Военният министър коментира, че за момента не е поставян под никаква форма въпроса за участието на България при евентуална сухопътна акция в Сирия. А по повод военните, които са по българската граница с Турция министър Ненчев обясни, че по браздата има около 70 души, които продължават да оказва логистична подкрепа на гранична полиция.

„При засилването на бежанската вълна армията ще участва с толкова хора, колкото е необходимо и с техника и високопроходима техника.", посочи още Ненчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе