Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НС прие Националната здравна стратегия 2014-2020

НС прие Националната здравна стратегия 2014-2020

Депутатите приеха Националната здравна стратегия 2014-2020. „За" стратегията гласуваха 103 народни представили „против" – 27 и „въздържали се" – 15, с което тя беше приета.

Основните мерки в стратегията са насочени към подобряване на достъпа до здравеопазване и преодоляване на здравните неравенства. В нея е предвидено оптимизиране на болничната и извънболничната помощ, както и развитие на електронното здравеопазване. Сред целите на стратегията са снижаване на смъртността при децата от 1-9-годишна възраст, както и при подрастващите от 10 до 19 години. Три са основните приоритети на стратегията – създаване на условия здраве за всички през целия живот, развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати.

Приоритет в рамковия документ е и укрепване на капацитета на общественото здравеопазване. В рамките на дебатите народният представител от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че това, което се нарича здравна реформа се заключва в преследване не на здравни цели, а на фискални. Депутатът Тунчер Кърджалиев пък посочи, че ПГ на ДПС няма да подкрепи рамковия документ, защото инструментите, с които трябва да бъде приложен, не са подходящи за България.

Народният представител от ПГ на „БСП лява България" Михаил Миков заяви, че в стратегията има общи приказки. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Семир Абу Мелих призова тя да бъде подкрепена, защото България има нужда от евросредства, съобщи "Фокус". Той заяви, че ако не е бил от управляващото мнозинство е щял да гласува против. В отрицателен вот народният представител от ПГ на „БСП лява България" Таско Ерменков заяви, че тази стратегия наистина е важна, за да се продължат строително-ремонтни дейности в болниците.

„Да приемаме неща, които нямат нищо общо с подобряването на здравната услуга. Той посочи, че в нея има екзотични неща от гледна точка на законодателството. „Гласувахме с ясното съзнание, че такива документи не трябва да се допускат", заяви Ерменков. Георги Гьоков от ПГ на „БСП лява България" в отрицателен вот заяви, че тази стратегия има доста неточности и пропуски.

В лично обяснение Семир Абу Мелих добави: "Тази стратегия и вашата стратегия са едни и същи. Целта от стратегията е усвояване на евросредства, за да си оправим болниците и нищо лошо няма в това. Рамката, по която се движи българското здравеопазване е объркана. Ако искате да имате прогрес левицата, а не да ми стоите с вашите идеи преди 20 години, трябва да има наистина надграждащ модел. Вие не знаете в миналия мандат каква беше вашата стратегия, copy/paste е всичко", посочи Семир Абу Мелих.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе