Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВМРО настоява пред КС за "легитимен превод" на Истанбулската конвенция

ВМРО настоява пред КС за

ВМРО настоява Конституционният съд да даде ход на делото за Истанбулската конвенция едва след като бъде направен легитимен превод на документа.

От движението припомниха в декларация, че именно несъстоятелността на българския превод беше използвана като мотив в основната битка на поддръжниците на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Именно мандатоносителят ПП ГЕРБ, още в началото на годината, след гласуването на 03.01.2018г. на документа в МС, изрази своите притеснения, че проблемът в неразбирането на текста идва от некоректния превод и заяви, че ще поиска официален такъв от Съвета на Европа. До този момент обаче, вече месец и половина по – късно, такъв няма", констатират от партията на Красимир Каракачанов.

"Ето защо ние от ВМРО – Българско национално движение, питаме по кой текст Конституционният съд на Република България ще направи своето тълкувателно решение – по българския, обявен от сезиращия субект (ПП ГЕРБ) като несъстоятелен, или по английския и/или френския, на които е подписана конвенцията, и които са официалните по силата на международното право?", се заявява в позицията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе